VIDEO: Položena kobilica luksuznog polarnog kruzera – pogledajte ljepotana od gotovo 170 milijuna eura koji će se graditi u Rijeci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. svibanj 2021. u 12:43
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradnja luksuznog broda za polarna krstarenja “Eclipse II”, vrijednog gotovo 170 milijuna eura, počela je u četvrtak svečanim polaganjem kobilice na navoz u riječkom Brodogradilištu 3. maj.

Riječ je o brodu kojeg će zajedno graditi tvrtka MKM Yachts, podružnica australske grupacije Scenic u Hrvatskoj i 3. maj kao podugovaratelj, koji će graditi trup broda.

Na svečanosti su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i drugi uzvanici.

“Eclipse II” bit će plovilo sa šest zvjezdica, a trebalo bi biti završeno do lipnja 2023., prema modelu luksuznog polarnog kruzera „Scenic Eclipse“, koji je 2019. izgrađen u puskom Uljaniku.

Brod će biti dugačak 168 metara, širine 21,5 metara, u skladu s najnovijim ekološkim zahtjevima, ojačan za plovidbu svim morima, uključujući i tropska i polarna, a moći će primiti 220 putnika.

Otvorena je i mogućnost izgradnje serije polarnih kruzera sličnih karakteristika, u projektu ukupne vrijednosti veće od 860 milijuna eura.

Polaganja kobilice za “Eclipse II” je prvo polaganje kobilice na trećemajskom navozu nakon četiri godine i razdoblja u kojemu je 3. maj tražio rješenja za opstanak i nastavak proizvodnje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je Vlada dala punu podršku izgradnji serije od pet luksuznih polarnih kruzera u partnerstvu MKM Yahts i 3. maja, da se nakon stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak tri broda u 3. maju, zbog povjerenja u vodstvo i radnike, nije stalo samo na tome te da su poduzeti koraci da se nastavi rad i na drugim, složenim brodovima.

Govoreći o prvom izgrađenom polarnom kruzeru “Scenic Eclipse” , rekao je da je taj kruzer postao jedinstveni hrvatski proizvod vrhunske kvalitete, da je hrvatska brodogradnja i dalje prepoznata na tržištu i da je spremna graditi zahtjevne i sofisticirane brodove.

Plenković je rekao da današnje polaganje kobilice razultat zajedničkih napora te da vjeruje da će  kroz ovaj i druge projekte, teško razdoblje i kriza u brodograđevnom sektoru biti iza nas te da će se još jednom dokazati kakvi se kvalitetni brodovi grade u 3. maju.

Rekao je da se, donoseći odluke o pomoći brodogradilištu 3. maju, vodilo računa o interesima grada, radnika 3. maja, brojnim malim poduzetnicima čije je poslovanje vezano uz brodogradilište. Dodao je da u 3. maju sada radi oko 850 radnika te još do 300 kooperanata, a da će se uz angažman na polarnom kruzeru u 3. maju ostvariti zaposlenost punog kapaciteta te da će Vlada u tom procesu biti “prijatelj i partner”.

Plenković je poručio brodograditeljima u Uljaniku da se i njima pomaže “metodičnim i sustavnim pristupom”, kako bi se i to brodogradilište postupno konsolidiralo i preuzimalo poslove, a tradicija brodogradnje u Puli nastavi.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Vlada je još početkom rujna prošle godine dala državno jamstvo za osiguranje financiranja novogradnje 101, koju je tvrtka MKM Yachts ugovorila s kupcem PEC 2 LIMITED. Državno jamstvo iznosi 80,13 milijuna eura, što predstavlja 80 posto ukupnog kreditnog zaduženja MKM Yachtsa.

Odluka o jamstvu je promijenjena je u travnju zbog dinamika gradnje i plaćanja, tj. rokova vezanih uz gradnju i isporuku tog broda, avansne uplate kupca i aktiviranje sredstava iz kredita za koji jamči RH.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u posjetu Primorsko – goranskoj i Istarskoj županiji. Nakon 3. maja, obići će gradilište druge cijevi tunela Učka. U Kanfanaru će se sastati s predstavnicima kompanije British American Tobacco Adria, a potom će posjetiti tvrtku Infobip u Vodnjanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close