“Veterani zanata mladima prenose ono što učilišta ne mogu”

Autor: Darko Bičak , 11. srpanj 2022. u 22:00
Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Proizvođač fasada sustavom mentorstva unapređuje ljudske potencijale.

Tvrtka Alu-kon je jedan je od vodećih hrvatskih proizvođača aluminijskih staklenih fasada, aluminijskih prozorskih i vratnih sustava, ventiliranih fasada te pružatelj bravarskih, limarskih i staklarskih radova, a nastala je prije 30 godina kao malo obiteljsko poduzeće proizašlo iz obrtničke radionice Andrije Špoljareca.

Benefiti aluminija

Kako pojašnjava Ivan Špoljarec, aktualni direktor poduzeća iz Sv. Ivana Zeline u okolici Zagreba, od početka je aluminij prepoznat kao materijal koji ima veliki potencijal u građevinskoj industriji, što se vidi po razvoju aluminijskih sustava danas i njihovoj širokoj primjeni u izgradnji poslovnih i stambenih zgrada.

Kako pojašnjavaju u zelinskoj tvrtki, aluminij je, kao materijal za izradu stolarije i bravarije, neophodan u modernoj arhitekturi zbog svojih izvrsnih mehaničkih, toplinskih i antikorozivnih svojstava. Postupno se povećavao broj zaposlenih, izvodili su se sve zahtjevniji projekti, uvodile nove tehnologije i proširivao proizvodni asortiman i kapacitet.

Poduzeće danas zapošljava 45 ljudi, među kojima je desetak visokoobrazovanih projektanata, voditelja odjela i konstruktora, te desetak majstora montera i bravara. Razrada projekata radi se u vlastitom odjelu gdje iskusni inženjeri projektiraju prate izvođenje radova od početka do završetka.

Proizvodnja se odvija u modernom pogonu površine 6400 m2 gdje je instalirano više proizvodnih cjelina koje zaokružuju proces. Pogon obuhvaća proizvodnju gotovo svih komponenti potrebnih za izradu kompletnih ovojnica poslovnih i javnih zgrada, odnosno svih kombinacija stakleno aluminijskih fasada, aluminijskih prozora i ventiliranih fasada.

“Alu-kon tim spaja inženjere koji imaju više od 10 godina iskustva u području navedenog proizvodnog programa s mladim, vještim, visokoobrazovanim i ambicioznim inženjerima. Aktivno se radi na uvođenju nove generacije u poslovanje, organizaciji mentorstva između zaposlenika s dugogodišnjim iskustvom u struci i mladih kolega koji ovo specifično područje u graditeljstvu ne mogu u potpunosti svladati ni na jednom učilištu koje trenutačno postoji u Hrvatskoj”, pojašnjava ovaj menadžer.

45 ljudi

zapošljava Alu-kon, a među njima je desetak visokoobrazovanih projektanata, voditelja odjela i konstruktora

Na njihovoj referentnoj listi našlo se više od 300 projekata u segmentu aluminijsko-staklenih fasada i aluminijske stolarije.

Hoteli, šoping centri, kampusi…

“Alu-kon je sudjelovao u gradnji velikih i zahtjevnih projekata poput trgovačkog centra Avenue Mall u Zagrebu, što je bila prva element fasada u Hrvatskoj. Tu je i prva spider fasade na poslovnoj zgradi na Savskoj cesti, zagrebačka Arena, hotel Antunović, zgrada PBZ-a u Radničkoj, Poslovni centar Zaprudski otok, Studentski kampus u Varaždinu, SEECEL Zagreb… Naš najveći je projekt Poslovni kompleks Green Gold i hotel Double Tree by Hilton, za koji je projektantski tim razradio i vlastite sustave aluminijskih profila i spider sustav, koje i danas koristimo na nekim projektima”, kaže Špoljarec.

Tvrtka je dosad bila fokusirana isključivo na domaće tržite te ističu da im je planove za izlazak na europsko tržište malo poremetila korona kriza u smislu smanjenog obujma gradnje, ali i izostanka specijaliziranih sajmova na kojima bi se mogli predstaviti i stupiti u kontakte s potencijalnim poslovnim partnerima. Relativna novost na tržištu su fasade s integriranim fotonaponskim sustavima.

“Integrirani sustav fasada s fotonaponskim ćelijama spaja estetsku, ekološku i uporabnu funkciju u sveukupnu sliku, te smanjuje troškove kroz uštedu na više područja. S novim vrstama fotonaponskih ćelija moguće je konstruirati lagane prozračne krovove i fasade, koji propuštaju dnevno svjetlo i dio su konstrukcije. Takav sustav je istovremeno pokrov i dio konstrukcije, ima estetsku funkciju i koristi prirodne resurse. Ne ograničava izbor osnovnih materijala i vrsta zgrade, a fasada se može ugraditi na novogradnji ili pri obnovi”, kaže Špoljarec.

Komentirajte prvi

New Report

Close