Veliki dobavljači još ‘sanjaju’ male otpise potraživanja

Autor: Jadranka Dozan , 20. travanj 2017. u 14:03
Ante Ramljak, povjerenik za Agrokor, Foto: Robert Anić / Pixsell

O raspolaganju imovinom odlučivat će 9-člano vjerovničko vijeće.

Trenutni status krize Agrokora ugrubo bi se mogao opisati tezom da je glavno požarište zasad lokalizirano. Zakonskim štitom od udara pokušaja naplate potraživanja od Agrokora i njegovih tvrtki kupljeno je vrijeme za smirivanje i normalizaciju poslovanja koncerna. Istodobno, ovih dana svojevrsni bi pakt o ‘nenapadanju’ trebale dogovoriti i kompanije dobavljači Agrokora koje su se našle na udaru vjerovnika po regresnim mjenicama. Promemorijom kojoj su pozvani pristupiti predviđeno je da se banke odnosno faktoring društva obvežu ne poduzimati nikakve aktivnosti naplate regresnih mjenica do kraja svibnja, što je ocijenjeno dovoljnim vremenom da kompanije sa svojim vjerovnicima bilateralno dogovore obostrano prihvatljiv model rješenja mjeničnog problema.

U praksi ni to sigurno neće ići baš glatko, a u cijeloj priči oko Agrokora tek će se u tjednima i mjesecima pred nama raspetljavati krvna slika koncerna i stvarno stanje i struktura obveza i imovine. Ipak, osim što su se koliko toliko normalizirali robni i novčani tokovi, prva dva trgovinska dana na Zagrebačkoj burzi u ovom tjednu sugeriraju blagi optimizam. Nakon što je u utorak većini Agrokorovih kompanija cijena dionica zabilježila i dvoznamenkast porast (Jamnica 19 posto, Zvijezda 17, Ledo 16, Belje 15, Vupik 6), i srijeda je bila u znaku porasta cijena. Iako je u srijedu on bio umjereniji (Jamnica i Belje oko tri posto, Ledo 12, ali Zvijezda blizu 20-ak), u protekla dva dana osjetno je ublažen prethodni cjenovni pad.

Istodobno, sve se više u poslovnim krugovima raspreda o tome kako je niz domaćih kompanija bacio oko na ovu ili onu kompaniju iz sastava Agrokora, kako se u određenim krugovima dobavljača već dogovara kako bi mogle ‘podijeliti pojedini plijen’ i slično. Konzultanti već i javno licitiraju kako bi, primjerice, Podravki i Atlanticu bolje bilo potraživanja namiriti kroz ulazak u vlasništvo Jamnice ili Leda…

Pretvaranja potraživanja u udjele zacijelo će biti jedan od modela, ali dojam je isto tako da su veliki dobavljači Agrokora još uvijek u filmu povlaštenog statusa, i računaju da bi u konačnici trebali biti pošteđeni iole značajnijeg otpisa potraživanja. A taj film teško da će se odvrtjeti baš na takav način.

Kad se na stol stave ukupne tražbine, sve skupine vjerovnika (od malih dobavljača do domaćih i stranih banaka te predstavnika imatelja obveznica), o tome će imati što za reći. Nakon privremenog vjerovničkog vijeća od pet članova, uskoro će se imenovati i ‘pravo’, 9-člano vijeće koje će na kraju presuđivati o raspolaganju imovinom.     

Komentirajte prvi

New Report

Close