“Varteks kvart – urbana regeneracija” vrijedan 182,7 milijuna kuna omogućit će javne sadržaje, ali i zatvaranje kredita

Autor: Marija Brnić , 23. lipanj 2021. u 17:05
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Varteksov projekt Vlada proglasila strateškom investicijom.

Varteksov projekt “Varteks kvart – urbana regeneracija” vrijedan 182,7 milijuna kuna Vlada je danas proglasila strateškim investicijskim projektom. Jedan je to od projekata koji je rekorder u brzini ishođenja ovog statusa, za koji se u pravilu mnogi znaju zaglaviti u proceduralnoj “čekaonici”, u pravilu zbog neusklađenosti želja investitora i tehničkih i drugih mogućnosti za provedbu projekata. Varaždinska tekstilna industrija nominirala je svoj Kvart 2019., a već lani je projekt uvršten na Listu strateških, što znači da je dobro pripremljen i ispunio sve uvjete za proglašenje.

Projekt je to koji uključuje rekonstrukciju postojećeg Varteksovog kompleksa u Varaždinu na površini od 22 hektara, od gradnje prometnice, vodovoda, odvodnje i obnove energetske i plinske mreže do uklanjanja postojećih neaktivnih građevina. Projekt predviđa dvije faze, prvu koja uključuje realizaciju sjevernog kružnog toka na Zagrebačkoj cesti s pristupnom prometnicom i  pripadajućom komunalnom infrastrukturom, te drugu u kojoj slijedi realizacija južnog kružnog toka i srednjeg ‘T’ raskrižja’ na Zagrebačkoj cesti, te preostalog dijela prometnica s komunalnom infrastrukturom. U odluci Vlade navodi se i da se unutar područja obuhvata zone Varteksa planiraju i zahvati uklanjanja neaktivnih građevina, koji imaju za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone.

Realizacijom ovog strateškog projekta bi se, dakle, stvorilo uvjete za transformaciju postojećih središnjih dijelova zone koji će ostati u postojećoj funkciji za proizvodnju odjeće, ali i izgradnju novih građevina, s, kako se navodi u odluci, naglaskom na javne sadržaje i funkcije od osobite važnosti za lokalnu zajednicu. Iz Varteksa je već komunicirano da će se i prodajom dijela neaktivne imovine iz njihovog velikog kompleksa osigurati sredstva za zatvaranje 10-ak milijuna eura kreditnih obveza i time stvoriti uvjete za nastavak stabilnog poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close