Uspjeli podmiriti 5,3 mil. kn 3 godine ranije, od 2022. teče normalizacija poslovanja

Autor: Suzana Varošanec , 29. prosinac 2021. u 13:00
Foto: DUšKO JARAMAZ/PIXSELL

Ulaskom Badela 1862 kao novog vlasnika tvrtka financijski stabilizirana.

Šibenski Vinoplod je prijevremeno ispunio sve obveze prema predstečajnim vjerovnicima, te je spreman za novu fazu razvoja koju od 2022. najavljuje Uprava kompanije.

Prema predsjedniku Uprave Krešimiru Lokasu, ulaskom Badela 1862 kao strateškog partnera i novog vlasnika Vinoplod je u kratkom roku financijski stabiliziran te je započet sveobuhvatan proces oporavka i unapređenja poslovanja.

Dva važna događaja
Korištenjem sinergija, racionalizacijama poslovanja i novim ulaganjima, Šibenčani su dodatno ojačali svoje pozicije na domaćem tržištu te povećali izvoz, zaključujući tako već 2021. pozitivnim rezultatom koji će objaviti uskoro.

No, zahvaljujući prijevremenoj isplati vjerovnika već nagodinu tvrtka će moći poslovati u normalnim uvjetima, potpuno se fokusirajući na daljnji razvoj.

“Nastavljamo s operativnim restrukturiranjem, ulaganjima u modernizaciju, prodaju i marketing s ciljem daljnjeg jačanja tržišnih pozicija naših jakih brendova i visokokvalitetnih proizvoda”, ističe Lokas.

Isplata vjerovnika gotovo tri godine prije ugovorenog roka iz predstečajnog sporazuma koji je zaključen u rujnu 2019. iznosila je 5,3 milijuna kuna, a realizirana 28. prosinca, čime kompanija na kraju aktualne godine bilježi izlazak iz predstečaja, kao važnu pretpostavku razvoja, jačanja tržišne pozicije i visokog rejtinga kod dobavljača.

Ipak, to je tek jedan od dva glavna događaja i obilježja 2021. koju uspješno završava šibenska kompanija. Naime, prijevremenoj isplati vjerovnika prethodilo je zaokruživanje vlasničke pozicije Badela 1862, koji je slijedom odluke glavne skupštine dioničara Vinoploda iz listopada, recentnim upisom u sudski registar potvrdio da je 100%-tni vlasnik Vinoploda, uz prethodnu isplatu otpremnine manjinskim dioničarima od 63,28 kuna po dionici.

Po predstečajnom sporazumu kompanija je imala obvezu u 19 kvartalnih rata isplatiti vjerovnicima ukupan dug od 8,4 milijuna kuna s kamatom od 4,5%, sve do rujna 2024., dok je sve male vjerovnike s tražbinom do 10.000 kn isplatila jednokratno.

Poboljšanje likvidnosti
U skupini vjerovnika s kvartalnim otplatama dogovorenih tranši po PSN-u bilo ih je oko 150 iz redova dobavljača i javnog sektora, čije je tražbine kroz potpunu i prijevremenu isplatu vjerovnika Vinoplod sad podmirio dijelom iz vlastitih sredstava, a dijelom kreditnim zaduženjem.

Kako navode, to je bilo moguće zahvaljujući brzom i uspješnom restrukturiranju te poboljšanju likvidnosti i profitabilnosti poslovanja.

U godinama koje su prethodile zaključenju predstečajnog sporazuma 2019., kompanija je bila u teškoj financijskoj situaciji koja je ugrožavala održivost i očuvanje poslovanja, što je bio standardni dio bilješki iz revizorskih izvješća.

Komentirajte prvi

New Report

Close