Unatoč odgođenim ulaganjima i pandemiji, prihodi A1 tek 1,1% manji

Autor: Lucija Špiljak , 10. veljača 2021. u 22:00
Jirí Dvorjančanský /BORNA FILIĆ/PIXSELL

Zbog pandemije su odgodili i planirane velike investicije u tehnologiju i radiofrekvencijski spektar za 5G mrežu.

U 2020. godini A1 Hrvatska ostvarila je 428,1 milijun eura ukupnih prihoda, što je 1,1% manje nego u 2019. te operativnu dobit (EBITDA) od 143,4 milijuna eura ili 1,2% manju, izvijestili su u sklopu konsolidiranih financijskih rezultata iz A1 Telekom Austria Grupa.

Kako navode iz A1, a prenosi Hina, na pad prihoda i dobiti utjecala je pandemija koronavirusa, kao i potres u Zagrebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji Rezultat je to i, dodaju, manjeg prihoda od posjetitelja u roamingu i slabljenja vrijednosti kune, te povećanja nenaplativih potraživanja.

Zbog pandemije su odgodili i planirane velike investicije u tehnologiju i radiofrekvencijski spektar za 5G mrežu. No, rastao je mobilni segment i potražnja za bežičnim fiksnim internetom od 1,2%, te rast broja mobilnih korisnika za 5,3%, ali i pad korisnika fiksnih usluga za 2%.

U 2020. su na tržište ‘donijeli’ brzine do 1Gbps na optičkoj mreži, s kojom obuhvaćaju više od 550.000 kućanstava.

U 2021. će dovršiti gradnju najmodernijeg podatkovnog centra u regiji, u koji investiraju 11 milijuna eura, a pripremaju i razvoj mreža nove generacije, kojima će pokriti 45.000 kućanstava na području Ivanić-Grada, Kaštela, Solina i njihove šire okolice pomoću bespovratnih EU sredstava.

“Upravo je sada prilika koju država ne bi trebala propustiti u stvaranju pozitivne investicijske klime i zamaha u razvoju telekomunikacijske infrastrukture, koja se pokazala ključnom u izvanrednim situacijama.

Spremni smo aktivno podržati gospodarski oporavak i razvoj kroz digitalizaciju hrvatskog društva”, poručio je predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanski, najavivši da A1 Hrvatska nastavlja gradnju i modernizaciju optičke mreže.

Komentirajte prvi

New Report

Close