Uljanik s partnerima radi europski kurikulum za sve traženije zavarivače

Autor: Marija Brnić , 23. srpanj 2017. u 22:00
Cilj je popularizirati struku zavarivača za kojima vape sva europska brodogradilišta/Duško Marušić/PIXSELL

On line platforma za zavarivače već osmišljena, IT stručnjaci rade na rješenjima koja će biti prihvatljiva cijeloj zavarivačkoj zajednici.

S nedostatkom kvalificiranih radnika, a posebice zavarivača, nose se ne samo hrvatska, nego i brodogradilišta u Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Švicarskoj. No, stav je i samih brodogradilišta da je traženje radnika iz zemalja koje nisu članice EU za kojima u svim zemljama posežu, tek vatrogasno rješenje, pa se rješavanju osnovnog problema, a to je da se kroz redovni sustav obrazovanja sve manje mladih educira za ova zanimanja. sami posvećuju i poduzimaju inicijative.  

Naš Uljanik, koji ima i vlastito Učilište na tri lokacije u Hrvatskoj, pokrenuo je i projekt "WeldChance" (Zavarivanje je šansa) s partnerima iz spomenutih zemalja. Na projektu već rade, a cilj im je izraditi zajednički okvir za obrazovanje zavarivača, koji bi se primjenjivao u cijeloj Europi. "Projekt WeldChance približava se kraju prve godine u kojoj je predviđen razvoj inovativnih rješenja europskih kurikuluma za pet postupaka zavarivanja, on line platforme za sve zavarivače i trening trenera za usvajanje nove metodologije u treningu zavarivača s virtualnim trening sustavima", kažu u Uljaniku.

Trening trenera
U Slavonskom Brodu u kojem je jedno od Uljanikovih učilišta, uskoro će se, od 28. kolovoza do 1. rujna, održati trening trenera. U listopadu bi potom konzorcij projekta na sastanku u Genovi trebao usvojiti prvu inačicu europskih kurikuluma, koja će se potom provjeravati kroz pilot projekte u drugoj godini realizacije projekta.  "On line platforma za sve zavarivače je već osmišljena i IT stručnjaci rade na rješenjima koja će biti prihvatljiva cijeloj zavarivačkoj zajednici", kažu u pulskom brodogradilištu. Ta će platforma biti prezentirana i početi s radom već polovinom studenog, kada će biti promovirana na tjednu proslave 25. godišnjice djelovanja Europske zavarivačke federacije.

Akcije i kroz Erasmus
Uljanik-Učilište angažiran je i u najvećem programu Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus, u kojemu je i koordinator projekta partnerstva u razvoju inovacija za strukovno obrazovanje. Aktivnostima je cilj popularizirati struku zavarivača i dići njezinu kvalitetu, kako bi tvrtke i državne institucije postale svjesnije važnosti profesije zavarivača, a mladima bile atraktivnije pri odabiru svog životnog zanimanja.

Partneri u projektu su Europska zavarivačka federacija (EWF), talijanski Institut za zavarivanje (IIS Progress), španjolska Udruga za zavarivanje i tehnologije spajanja (CESOL), te Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod i Končar Metalne konstrukcije iz Zagreba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close