Uljanik Grupa ima triput veći gubitak nego lani

Autor: Poslovni.hr/H , 31. srpanj 2018. u 14:30
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Uljanik Grupa prvo je ovogodišnje polugodište završila s gubitkom od 364,8 milijuna kuna, što je povećanje za otprilike tri puta u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 113,3 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća objavljenog danas.

Ukupni su prihodi Grupe iznosili 838,2 milijuna kuna i smanjeni su 44 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji iznose 637,9 milijuna kuna i manji za 46 posto u odnosu na prvo polugodište lani. 

Grupa bilježi i pad ukupnih rashoda – za 25,5 posto, na 1,2 milijarde kuna.

U izvješću se navodi kako je u prvom polugodištu ove godine došlo do prijenosa dijela aktivnosti brodograđevnog procesa s društva Uljanik d.d. na Uljanik Brodogradilište d.d., što je rezultiralo značajnim smanjenjem broja djelatnika Uljanika d.d.

Broj zaposlenih u matičnom društvu na dan 30. lipnja ove godine iznosio je 29,  dok je u Grupi zaposlen 4241 djelatnik. 

U sklopu Uljanik Grupe uz društvo maticu Uljanik d.d. posluju i Uljanik Brodogradilište, 3. maj brodogradilište, Uljanik Strojogradnja Diesel, Uljanik Proizvodnja opreme, Uljanik Poslovno informacijski sustavi, Uljanik Brodograđevni projekti, Uljanik Pomorstvo, Uljanik Standard, USCS d.o.o., Maritime transport Pula Three, Maritime transport Pula Four i Uljanik TESU d.d. 

Sva su navedena društva u potpunom postotnom vlasništvu Uljanik Grupe, osim 3. maja u kojem Uljanik d.d. ima 88,27 posto temeljnog kapitala. 

Prema danas objavljenim podacima, Brodogradilište 3. maj zabilježilo je u prvih šest mjeseci ove godine ukupne prihode od 109,5 milijuna kuna, što je oko 80 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak te tvrtke dosegnuo 151 milijun kuna. U istom lanjskom razdoblju to riječko brodogradilište poslovalo je s dobiti od 1,7 milijuna kuna.

Uljanik d.d. povećao dobit

Uljanik d.d. je u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 26,56 milijuna kuna, što je rast od 12 posto prema istom razdoblju lani. 

Ukupni prihodi pritom su dosegnuli 724,4 milijuna kuna, tj. bili su za 28,7 posto manji. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje, koji su smanjeni za 31 posto, na 576 milijuna kuna. Tvrtka je smanjila i ukupne rashode, za 29,7 posto, na 697,8 milijuna kuna.

U izvješću se navodi i kako su i Uljanik d.d. i Grupa prije svega izloženi rizicima promjene tečajeva, kreditnom riziku, riziku likvidnosti i riziku kamatnih stopa. 

Inače, krajem prošlog tjedna ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da je plan restrukturiranja Uljanika poslan Europskoj komisiji na vrijeme te da se čeka odgovor Komisije oko analize samog programa restrukturiranja. 

Također je objavljeno i da je potencijalni strateški partner, tvrtka Kermas energija pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom Uljaniku da premosti probleme u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala za nizozemskog naručitelja.

Tom je pozajmicom Kermas energija, tvrtka u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, pomogla Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva, potvrdili su sredinom prošlog tjedna iz Uljanika i tvrtke Kermas energija.

Naime, Uljanik je morao vratiti kredit banci kako bi se novogradnja 500, a riječ je o usisnom jaružalu na vlastiti pogon koje je Uljanik ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Management S. A. u sklopu JDN Grupe, mogla isporučiti bez problema. 

Tom je pozajmicom omogućeno normalno financiranje novogradnje 500 do datuma isporuke, na način da kupac svojim sredstvima financira gradnju, izvijestili su tada iz Uljanika.

Komentirajte prvi

New Report

Close