Ulažu 18 milijuna eura u Hrvatskoj, ali fali im jedna važna stvar

Autor: Marija Crnjak , 18. studeni 2021. u 11:51
Foto: Pixabay

Tvrtku Crop lani su osnovali poduzetnici iz digitalnog biznisa i odnosa s javnošću, Jan de Jong i Jerko Trogrlić, javnosti poznati po projektu promocije digitalnih nomada u Hrvatskoj.

Poljoprivredno tehnološka tvrka Crop na društvenoj mreži LinkedIn objavila je oglas u kojem traže zemljište za izgradnju prvog visokotehnološkog staklenika u koji planiraju uložiti 18 milijuna eura, uz pomoć nizozemskih partnera, tvrtke Dutch Greenhouses.

Tvrtku Crop lani su osnovali poduzetnici iz digitalnog biznisa i odnosa s javnošću, Jan de Jong i Jerko Trogrlić, javnosti poznati po projektu promocije digitalnih nomada u Hrvatskoj. Cilj im je implementirati najnoviju nizozemsku tehnologiju za staklenike, koja omogućuje učinkovito postizanje proizvodnje visoke kvalitete, uz hidroponski uzgoj, za domaće tržište i izvoz.

Još prošle godine isticali su u javnosti da već imaju mnogo potencijalnih investitora koji su pokazali interes, i tada su razmatrali nekoliko lokacija, no očito zasad nijedna nije upalila.
“U Hrvatskoj ima mnogo neiskorištene zemlje, no nije lako pronaći zemljište koje odgovara svim kriterijima, svaka lokacija ima pozitivne ali i negativne strane. Zajedno s našim nizozemskim partnerom, tvrtkom DutchGreenhouses i njihovim poljoprivrednim investicijskim fondom, planiramo uložiti 18 milijuna eura u staklenik koji će se prostirati na 6 hektara, i koristiti posljednju nizozemsku tehnologiju, uključujući i lampe za zimski uzgoj”, stoji u svojevrsnom oglasu poduzetnika, koji su već dobili mnoštvo prijedloga i ideja LinkedIn zajednice, koju koriste za promociju svog projekta.

Navode i konkretne zahtjeve za ulaganje u zemljište – trebaju ravno zemljište ukupne površine od ukupno 12 hektara, od čega će 6 hektara biti namijenjeno za izgradnju staklenika, a ostalo za solarnu elektranu, no treba im i dobra infrastruktura vezana uz opskrbu energijom. S obzirom da tamo planiraju zaposliti oko 70 ljudi, poželjno je da se nalazi uz naselje od barem 5000 stanovnika.

Svoj prvi staklenik rado bi vidjeli u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj ili Sisačko-moslavačkoj županiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close