Ukupno 491,1 tisuću eura za otpremnine u poznatoj hrvatskoj tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2023. u 08:26
Pravo na isplatu osam prosječnih plaća ima 237 zaposlenih, većinom radnica/P. Macek/PIXSELL

Stečaj nad Orljavom, koja je u vlasništvu države, otvoren je u srpnju 2021.

Država će preuzeti utvrđene nepodmirene tražbine radnica i radnika požeške tekstilne tvrtke Orljava u stečaju, kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda najviše do iznosa od 491,1 tisuću eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da, u skladu s kolektivnim ugovorom sklopljenim još 2010., 237 radnika Orljave u stečaju ima pravo na isplatu otpremnine od osam prosječnih plaća koje je radnik ostvario tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Stečaj nad Orljavom, koja je u vlasništvu države, otvoren je u srpnju 2021. Po podacima koje je iznio Bačić, prije otvaranja stečaja Agencija za osiguranje radničkih tražbina isplatila je tri plaće u iznosu od oko 2,45 milijuna kuna, a nakon otvaranja stečaja još jednu te naknadu za neiskorišteni dio godišnjeg odmora i dio otpremnina u visini tri prosječne plaće u ukupnom iznosu od 2,38 milijuna kuna.

“Iznos koji je Agencija isplatila nije bio dostatan da se podmiri cjelokupni iznos otpremnina koji je propisan kolektivnom ugovorom. Te neisplaćanja potraživanja jesu u razini prvog višeg isplatnog reda i odnose se na tražbine na 237 radnika”, objasnio je Bačić. Stoga se odlukom predlaže i zadužuje CERP da u ime države sklopi s radnicima ugovore o prijenosu tražbina.

Komentirajte prvi

New Report

Close