Uključivanje u radnu sredinu na obostrano zadovoljstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 05. lipanj 2022. u 22:00
Jasenka Sučec, pomoćnica ravnateljice za profesionalnu rehabilitaciju ZOSI-ju/Danijel Crnek, mag. art

Uključivanjem studenata s invaliditetom u radnu sredinu kroz praksu predstavlja jedan od najboljih primjera društveno odgovornog poslovanja.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom projekt Iskustvo zlata vrijedi prate od njegovih začetaka.

Projekt objedinjuje sve dosadašnje aktivnosti Zavoda u području zapošljavanja osoba s invaliditetom u kojem ključno mjesto partnera imaju poslodavci.

Uključivanjem studenata s invaliditetom i onih slabijeg materijalnog statusa u radnu sredinu kroz praksu, a zatim i njihovo zapošljavanje, predstavlja jedan od najboljih primjera društveno odgovornog poslovanja.

Različite aktivnosti projekta, kroz veliku medijsku vidljivost i doseg doprinose podizanju svijesti o mogućnostima, kompetencijama osoba s invaliditetom. Ponajprije svijesti poslodavaca i radne okoline, ali i šire društvene zajednice. Dok mlade, obrazovane osobe s invaliditetom imaju mogućnost stjecanja radnog iskustva u struci, razvijanja znanja i vještina u skladu s potrebama tržišta rada te poslodavaca.

Podaci o broju studenata koji su započeli svoju profesionalnu karijeru upravo kod poslodavaca koji su im osigurali praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi, ukazuje na činjenicu, kako osobe s invaliditetom u radni kolektiv osim znanja i vještina donose različitosti, one su za svakog poslodavca indikator promjena, koje dugoročno stvaraju njihove najveće vrijednosti.

U suradnji s nadležnim ministarstvom Zavod kontinuirano unaprjeđuje područje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Sukladno potrebama i neizbježnim promjenama tržišta rada, unaprijeđen je pravni okvir za zapošljavanje osoba s invaliditetom, čime je osigurana sveobuhvatnija financijska i stručna podrška za poslodavce prilikom uključivanja osoba s invaliditetom u radno okružje, kao dodatni poticaj za poslodavce u procesu zapošljavanja.

Poslodavci partneri u ovom projektu, iz godine u godinu potvrđuju, da je uključivanje osoba s invaliditetom u radnu sredinu moguće i to na obostranu korist i zadovoljstvo, kako osoba s invaliditetom, tako i poslodavaca.

Nakon deset godina provođenja ovog projekta mnogo smo bliže ostvarivanju zajedničkog cilja, ravnopravnom uključivanju i sudjelovanju osoba s invaliditetom na tržištu rada. Stoga je neophodno i nadalje razvijati suradnju i osigurati projekte, koji baš poput ovog promiču svijest o potrebi, prednostima i mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close