U sjeni velike rošade CERP prodaje udjel u Fortenovi

Autor: Jadranka Dozan , 07. lipanj 2022. u 14:49
Radi se o simboličnom udjelu 'kompleta novih instrumenata' vrijednom 14 milijuna kuna/B. FIlić/PIXSELL

Riječ je o 351.880 tzv. kompleta novih instrumenata (ili depozitarnih potvrda) nominalne vrijednosti 1,86 milijuna eura ili, u kunama, oko 14 milijuna.

U Fortenova grupi još se čeka rasplet priče o velikoj vlasničkoj rošadi najavljenoj još početkom travnja, kad je između Sberbanka i mađarske Indotek grupe potpisan kupoprodajni ugovor s namjerom da 43-postotni udjel ruske banke preuzme fond iza kojeg stoji mađarsko-američki kapital.

Je li ishođenje odobrenja za zaključenje transakcije od nadležnih regulatornih tijela (u prvom redu američkih i britanskih) zapelo zbog pitanja sankcija ili je riječ o procedurama koje traže toliko vremena, teško je reći.

No, dok se čeka potvrda ishoda velikog vlasničkog preslagivanja, iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) stigla je najava prodaje sitnoga udjela. Upravno vijeće CERP-a na posljednoj je sjednici, uz ostalo, donijelo i odluku o prodaji udjela u Fortenova grupi, odnosno krovnom društvu Fortenova Group STAK Stichtung sa sjedištem u Nizozemskoj.

Riječ je o 351.880 tzv. kompleta novih instrumenata (ili depozitarnih potvrda) nominalne vrijednosti 1,86 milijuna eura ili, u kunama, oko 14 milijuna.

Prema toj odluci, prodaja je predviđena kroz javno nadmetanje, i to uz cjenovni korak nadmetanja od 5000 kuna, s tim da je početna cijena utvrđena na 4,75 milijuna kuna, što predstavlja 34 posto nominale.

Javno nadmetanje održat će se u roku od 45 dana od objave javnog poziva, ističe se u odluci CERP-a. S obzirom na ukupan broj “kompleta novih instrumenata”, a izdano ih je 287 milijuna, riječ je o simboličnom udjelu čija prodaja zapravo ne mijenja postojeće odnose snaga u Fortenova grupi.

Utoliko se računa da bi najizgledniji interesent mogao biti PPD Pavla Vujnovca, s 30-ak posto udjela drugi pojedinačno najveći dioničar

Komentirajte prvi

New Report

Close