U novoj Rimčevoj bazi mjesta za 2.500 radnika te proizvodnja organske hrane

Autor: Lucija Špiljak , 13. travanj 2021. u 07:33
Objekte je dizajnirao poznati ured 3LHD; Mate Rimac/PD/PIXSELL

Gradnja kampusa od 200.000 kvadrata u Kerestincu kreće krajem godine, završetak je do 2023. Uz R&D i proizvodnju bit će tu i muzej, smještaj…

Tvrtka Rimac Automobili predstavila je projekt novog kampusa vrijednog 200 milijuna eura o kojem se dugo nagađalo, a koji će se prostirati na 200.000 četvornih metara u blizini Svete Nedelje gdje je sjedište tvrtke.

Kako je Poslovni dnevnik ranije pisao, Grad Svetea Nedelja raspisao je javni natječaj za lokaciju južno od dvorca u Kerestincu koji je izgradila obitelj Erdödy, a za koju je osnivač i CEO tvrtke Mate Rimac bio zainteresiran.

Projekt novog tehnološki naprednog sjedišta uključuje testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej. Izgradnja kampusa počinje krajem godine, a završetak izgradnje očekuje se do 2023.

Rimac Automobil zapošljavaju oko 1000 ljudi, a kapacitet novog kampusa je za njih više od 2500, što premašuje sadašnji broj radnika za više od 100%. Stoga je lokacija podijeljena na dva različita područja.

Prva je zgrada sjedišta kompanije gdje će se nalaziti glavne funkcije, upravljanje te istraživanje i razvoj, te uredi Greypa, Rimčeve tvrtke za proizvodnju električnih bicikala.

‘Ponosni što smo ostali ovdje’

Rimac Automobili danas razvijaju i proizvode vlastite automobile, tehnologiju i sustave elektropogona za brojne svjetske proizvođače automobila, premda je prije samo deset godina sve izgledalo drugačije s jednim čovjekom u garaži.

“Otada smo narasli na oko 1000 zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima autoindustrije. Ali, ono čemu smo ostali posvećeni je razvoj našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će nova lokacija postati naš dugoročni dom”, rekao je Mate Rimac čiji je novi kompleks dizajnirao poznati hrvatski arhitektonski ured 3LHD, zadužen i za dizajn kampusa koji Infobip gradi u Svetoj Klari.

200

milijuna eura vrijednost kampusa u kojem će biti novo sjedište Rimca

“Glavni prioritet projekta je stvoriti najbolje moguće radno okruženje za naše zaposlenike te omogućiti posjetiteljima i javnosti da uživaju u prostoru i druže se sa zaposlenicima Rimac Automobila.

Kampus je naša odskočna daska za planirani rast u sljedećem desetljeću i nakon toga, jer nas ojačava kao proizvođača hiperautomobila i Tier 1 dobavljača komponenti elektropogona i sustava vozila za velike proizvođače automobila”, poručio je Rimac, istaknuvši da će u novim prostorima iz maloserijske prijeći u velikoserijsku proizvodnju elektro pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za globalne auto kompanije.

Vrtić uz livadu

Najavio je i da će kampus imati npr. sklonište za životinje, frizera, veterinarsku ambulante i uzgoj vlastite hrane. Prostori su dizajnirani da bi bili prijateljski, otvoreni i topli. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti, kao pojedinačne “kapsule” u šumskom okruženju.

Bit će sadržaja i za posjetitelje, a osim muzeja i bara, kupci će moći u konfiguracijskoj sobi pregledati i izabrati specifikaciju svog Rimac automobila, uz mogućnost obilaska proizvodnje. Za zaposlenike su planirani igraonica, teretana i sportski centar, restoran, te vrtić uz livadu s domaćim životinjama. Predviđena je i proizvodnja organske hrane na licu mjesta.

Na lokaciji će se nalaziti i gledalište, konferencijska dvorana i prostorije za edukaciju. Lokacija je projektirana da se s vremenom može proširiti, a da se i dalje stapa s prirodnim okruženjem.

Podsjetimo, početkom ožujke iz tvrtke su rekli da sljedećih mjeseci žele prikupiti 130-150 milijuna eura kapitala, u čemu će sudjelovati i Volkswagenova podružnica Porsche koji u Rimčevu tvrtku ulaže od 2018.

Porsche je u Rimac Automobile uložio još 70 milijuna čime su povećali udio u tvrtki s 15,5 na 24%. Ove će godine Rimac početi s isporukama 2. generacije svojih električnih hiperauta – Rimac C_Two.

Ključne komponente i sustave za nj dizajnirao je, projektirao i proizveo tim u Hrvatskoj. C_Two, ograničen na samo 150 jedinica, dostupan je na ključnim svjetskim tržištima putem globalne mreže trgovačkih partnera Rimac Automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close