U dva poziva ugovoreno 24 projekta vrijedna 25,2 mil. eura

Autor: Ksenija Kale , 25. rujan 2012. u 12:40

Projekt ‘Potpora učinkovitoj provedbi sheme dodjele nepovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu’ vježba je za strukturne fondove

U zagrebačkom muzeju Mimara jučer je održana konferencija u povodu završetka projekta pomoći IPA IIIC “Potpora učinkovitoj provedbi sheme dodjele nepovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu”. U dva je poziva za dodjelu nepovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu ugovoreno 24 projekta ukupno vrijednih 25,2 milijuna eura. Na konferenciji je bilo riječi o provedbi projekata tehničke pomoći te o aktivnostima koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU provodi u okviru priprema za korištenje strukturnih i kohezijskog fonda. Sudionike je pozdravio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren.

“Ova 24 projekta realizirana u okviru operativnog programa regionalna konkurentnost tek je početak onoga što nas čeka u idućem razdoblju. Što se tiče pretpristupnog programa IPA, tijekom 7-8 mjeseci povećali smo iskorištenost sa 37 na otprilike 53 posto u ovom trenutku, što je bitan iskorak. Prema našim procjenama, do kraja godine bismo trebali ostvariti 60 posto iskorištenosti svih IPA fondova”, istaknuo je Grčić. Prije početka konferencije korisnici nepovratnih sredstava predstavili su svoja 24 projekta. Među njima je i uspješno proveden projekt grada Vodica, a riječ je o gradnji Memorijalnog centra “Faust Vrančić”, koji je povukao 960.000 eura iz IPA-e. Zahvaljujući projektu, vrijednom 1,3 mil. eura, dovršen je memorijalni centar u Prvić Luci na otoku Prviću posvećen velikom hrvatskom izumitelju, jezikoslovcu, polihistoru, inženjeru i biskupu. Predstavljen je i projekt općine Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je nepovratno dobila 407.421 euro za projekt regionalnog centra, kojim se želi potaknuti poslovanje za promoviranje gospodarske aktivnosti te općine, koji je također uspješno proveden. Osječko-baranjska županija tom je prilikom predstavila svoj projekt rekonstrukcije vinskih cesta u svrhu unapređenja i razvoja vinskog turizma na području koji sufinancira Europska unija sa 936.389 eura. Turistička zajednica Ogulina, rodnoga grada književnice Ivane Brlić-Mažuranić, povukla je 999.900 eura za projekt “Ivanina kuća bajke” ukupno vrijedan 1,3 milijuna eura. Grad Lipik nepovratno je dobio 386.548 eura za turistički projekt “Stazama lipicanca i kune”, a osječki poduzetnički inkubator BIOS povukao je 999,9 tisuća eura iz IPA-e za projekt modularne hale. Projektom je predviđeno povećanje kapaciteta inkubatora za nove tvrtke.

Rezultati

Regije spremne za investitore
Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, rezultate ova 24 projekta nazvao je poticajnima. “Ovi projekti pokazuju da se u različitim regijama u Hrvatskoj mnogo toga događa. Od ključne je važnosti da je stvorena infrastruktura što je i potrebno za razvoj ovih područja kako bi se stvorila nova radna mjesta. To dokazuje i da su mnoge regije sada spremne za privlačenje investitora. Još puno toga treba učiniti, no Hrvatska je na pravome putu. Potrebno je zaposliti najbolje stručnjake za kvalitetne projekte te utvrditi što se sa stajališta regije želi napraviti u sljedećih nekoliko godina”, smatra šef Delegacije Europske unije Paul Vandoren.

Komentirajte prvi

New Report

Close