Svim radnicima povećali plaće i stimulativne dodatke, a smiješi im se i ugodno iznenađenje krajem godine

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2019. u 09:04
FOTO: Press

Sindikati i Uprava crikveničkog Jadrana d.d. dogovorili novi kolektivni ugovor kojim se od 1. travnja 2019. godine radnicima jamče bolje plaće, više stimulacije, pokriveni svi troškovi prijevoza, te veće mogućnosti profesionalnog napredovanja.

Otkako su lanjske godine nekako u ovo doba obvezni mirovinski fondovi PBZ Croatia osiguranje  i Erste plavi preuzeli većinski paket dionica Jadrana d.d. iz Crikvenice, u toj vodećoj hotelijersko-turističkoj tvrtki na crikveničko-vinodolskoj rivijeri primjetan je svakodnevni  poslovni napredak. U razdoblju intenzivnih priprema za glavnu turističku sezonu obnovljeni su ili su u tijeku radovi na preuređenju smještajnih kapaciteta u hotelima i kampovima, te na pratećim sadržajima. Istodobno, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i  Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, postigli su dogovor s Upravom Jadrana d.d. oko novog kolektivnog ugovora kojim su svim zaposlenicima poboljšana materijalna primanja, otvorene mogućnosti većim stimulativnim dodacima, te osigurana puno bolja dodatna prava nego prijašnjih godina.

Prema odredbama tog novog  Kolektivnog ugovora, koji vrijedi od 1. travnja ove godine i Sporazuma, koji je njegov sastavni dio,  poslodavac se obvezuje svim radnicima zaposlenim u  operacijama, uz plaću za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz 2019. godine, isplatiti  iznos od 1.000 kn kao neoporezivi primitak. Također, svim radnicima koji s poslodavcem imaju zaključen ugovor o radu temeljem ovog kolektivnog ugovora, odnosno kojima je plaća utvrđena sukladno Tarifnom prilogu, za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz ove godine isplatit će stimulativni dio plaće u visini od 6%.

Povećan je i budući stimulativni dio plaća s 30 na 50 posto, a uvedena je solidarna pomoć za rođenje djeteta u visini neoporezivog iznosa.  Zaposlenicima je povećan i osnovni broj dana za izračun godišnjeg odmora s 18 na 22 dana, te plaćeni dopust za rođenje djeteta s 3 na 5 dana, za davanje krvi s 1 na 2 dana, a u jednoj godini radnik može koristiti do 10 dana plaćenog dopusta u odnosu na dosadašnjih 6 dana.

Od sada svi radnici imaju pravo na isplatu troškova prijevoza i na relacijama kraćim od 2 km od mjesta stanovanja, a u slučajevima dvokratnog rada s prekidom dužim od 6 sati  ostvaruju pravo na isplatu u visini pojedinačne karte za svaki dolazak na posao.

Izmjenama u tarifnom sustavu i uvođenjem nove kategorizacije radnih mjesta s povećanim koeficijentima, zaposlenima u operacijama sada je omogućeno profesionalno napredovanje i povećanje primanja. Kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja 2019. godine, pa će se sa svim radnicima, kod kojih je došlo do promjene koeficijenta, ovih dana zaključiti dodaci ugovorima o radu već za mjesec travanj.

“Pred kraj godine, a najkasnije do 30. studenog, kada vidimo kakvi su nam ovogodišnji poslovni rezultati, razmotrit ćemo mogućnost  da isplatimo razliku ili dio razlike do punog iznosa neoporezivih primitaka prema pravilniku o porezu na dohodak za  radnike koji su u tom trenutku u radnom odnosu,” kaže predsjednik Uprave Jadrana d.d. Goran Fabris i dodaje kako vjeruje da će dosadašnje investicije u hotele i kampove, kao i postizanje dogovora sa sindikatima oko materijalnih prava zaposlenika pridonijeti ostvarenju ovogodišnjih planiranih poslovnih rezultata.

“Mi trenutno upravljamo s devet hotela različitih kategorija na području Crikvenice i Makarske s više od 1.600 smještajnih jedinica, te tri kampa u kojima je turistima na raspolaganju 1.130 parcela. Lani smo ostvarili više od 416.000 noćenja uz prihod od 90 milijuna kuna, a ove godine očekujem porast prihoda za 30 posto.“

Komentirajte prvi

New Report

Close