Sutra ‘dan D’ za Dalekovod, većinski vlasnici prelomili odluku

Autor: Jadranka Dozan , 29. lipanj 2021. u 11:14
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Dioničari će glasovati o velikom smanjenju kapitala i dokapitalizaciji.

Još jedan dan dijeli Dalekovod od glavne skupštine koja će umnogome odrediti njegovu budućnost. Na skupštini najavljenoj za ovu srijedu dioničari će glasati prvo o velikom smanjenju temeljnog kapitala spajanjem 100 postojećih dionica i jednu novu, a potom o dokapitalizaciji, i to, prema skupštinskom prijedlogu, za najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna.
Dok bi to za sam Dalekovod i buduće vlasnike mogao i trebao biti početak neke bolje buduće priče, postojeći dioničari su, kako god se okrene, gubitnici. Pritom zbog visoko postavljenog donjeg praga mali dioničari nemaju ni priliku za sudjelovanje u procesu povećanja temeljnog kapitala. Problem je što se kao alternativa izglasavanju drastičnog rezanja kapitala (sa 247 na samo 2,47 milijuna kuna) kao predkoraku dokapa nameće prijetnja stečaja kompanije.

Unatoč aktivnostima financijskog i operativnog restrukturiranja u sklopu predstečaja, Dalekovod je i dalje opterećen visokim dugom, s tim da se iznosi dospjelih obveza po financijskom dugu, prema izvješćima o provedbi plana restrukturiranja, iz kvartala u kvartal mjere desecima milijuna kuna. Uz opcije koje su trenutno na stolu, krajnji većinski vlasnici Dalekovoda očito su prelomili odluku da podrže skupštinski prijedlog kombinacije smanjenja i povećanja kapitala. Najveći dioničar sa 60,7 posto udjela je Konsolidator, tvrtka koja je svojevremeno osnovana kao platforma za ulaganje u Dalekovod od strane bivšeg FGS -a Nexus i nekadašnjeg Agrokora. Kako je Konsolidator već neko vrijeme u stopostotnom vlasništvu fonda Inspirio (ime pod kojim posluje nakon promjene upravljačkog društva tog FGS-a), glavnu riječ i po pitanju Dalekovoda imaju ulagatelji u taj FGS, putem svojih predstavnika u Povjereničkom odboru fonda. Uz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, tu su još “mirovinci” te Konzum odnosno Fortenova grupa. Kako je ulaganje tog fonda u Dalekovod realizirano u vrijeme nekih drugih upravljačkih struktura u tom “klubu” ulagatelja, oni koji ih danas predstavljaju nevoljko prihvaćaju vrući kesten koji im je pao u krilo, pa je navodno nakon prvotnog problema s kvorumom, stvari glede glasovanja za Dalekovod zapravo prelomila Fortenova. Ona je pak odavno raščistila s tim što smatra strateškim, a što non core portfeljem kojega se želi riješiti.

U HBOR-u u vezi s pitanjem glasovanja kažu kako je “zastupanje na Skupštinama portfeljnih društava u nadležnosti društva za upravljanje, a ne ulagatelja u fond”.  Dodaju i kako su “u skladu sa zakonskim propisima (prvenstveno Zakonom o alternativnim investicijskim fondovima) i Pravilima FGS-a, Inspire Investments d.o.o., kao i druga društva za upravljanje, dužna u svojim aktivnostima postupati na način koji je u interesu ulagatelja”.

Za prolaz predložene odluke o smanjenju kapitala u prvom te dokapitalizaciju u drugom koraku, međutim, potrebna je tročetvrtinska podrška prisutnih glasova na skupštini Dalekovoda. To, tehnički, znači da bi je trebali podržati još neki dioničari, a među deset najvećih manjinskih su mirovinski fondovi (AZ i PBZ-CO), nekoliko otvorenih investicijskih fondova, ali i Tehnika te nekoliko fizičkih osoba.

Koliko god to za ulagače s iole značajnijim ulozima znači mirenje s gubicima, a mnogi “mali mali dioničari” još teško prihvaćaju omjer spajanja dionica 100:1, skupštinski prijedlog na kraju će vjerojatno dobiti potrebnu većinu. I burzovni podaci o trgovanju dionicama Dalekovoda sugeriraju da se malo nade polaže u drukčiji scenarij. U odnosu na nekoliko milijunskih dnevnih prometa neposredno nakon objave ishoda poziva Uprave kompanije na iskazivanje interesa investitora za dokapitalizaciju i prateće najave skupštine burzovni prometi su osjetno pali, a i cijena je u međuvremenu dodatno okopnila. Jučerašnje trgovanje zaključeno je na 1,20 kuna, uz samo 20 tisuća kuna prometa.

Sve u svemu, s obzirom na velik broj gubitnika, realno je očekivati da će cijelu priču neko vrijeme pratiti repovi i propitivanja, od konačnog ishoda nemalog iznosa ulaganja (i) javnog novca u FGS-ove do preispitivanja aktivnosti velikih institucionalnih investitora.

No, nakon što se obavi glasovanje o smanjenju kapitala i dokapitalizaciji, predstoji vidjeti kako će se u konačnici vlasnički presložiti Dalekovod među novim ulagačima dioničarima. Drugim riječima, u kojim će se omjerima rasporediti ključni dioničarski blokovi od kojih su dva – Končar Elektroindustrija i malteška tvrtka Construction Line Ltd. Vlasnički povezana s ENNA Grupom odnosno PPD-om Pavla Vujnovca- potvrđena objavom modelu dokapitalizacije koji je proizašao iz zajedničke ponude koju su podnijeli u sklopu Dalekovodova poziva investitorima na iskazivanje interesa.
Pored tog dvojca kao treći značajan dioničarski blok u poslovnoj zajednici već su odavno “adresirani” i mirovinski fondovi, koji bi sudjelovanjem u dokapu, ali i posrednim (su)vlasništvom u Končaru u budućnosti ipak trebali nadoknaditi dio gubitaka.

Iako bi, prema nekim spekulacijama, to mogla biti tri približno podjednaka vlasnička bloka, danas se računa da bi idjeli tj. ulozi Končara (u novcu) i malteške tvrtke u pozadini koje je krug ljudi oko PPD-a (unosom prava po 150 mil. kuna tražbina) ipak trebali biti veći od dodatnog ulaganja mirovinaca kroz planiranu dokapitalizaciju.
Podsjetimo, u Upravi Dalekovoda u objašnjenju prijedloga skupštinske odluke istaknuli su da su ukupni preneseni gubici iz ranijih razdoblja krajem 2020. iznosili 398 milijuna, a iznos raspoloživih rezervi za njihovo pokriće je manji od 130 milijuna. Prema izvješću kompanije, s osnove kamata i glavnice senior duga iz PSN-a ima gotovo 57 milijuna kuna dospjelih i nereguliranih obveza prema financijskim vjerovnicima, a u kvartalnom izvješću istaknuto je i da u 2021. Grupi dospijeva još 135 milijuna.

Inače, nakon spajanja 100 postojećih dionica u jednu dokapitalizacija bi se trebala provesti po cijeni od 10 kuna, ito kroz dva odnosno (najviše) tri kruga upisa. Donji prag sudjelovanja utvrđen je na 10 milijuna kuna, a ograničenje isključivo na tzv. kvalificirane ulagatelje trebalo bi ubrzati cijeli proces jer u tom slučaju se ne mora ići u standardni postupak izrade i objave prospekta. Iako u pozivu stoji i odredba da je Uprava društva ovlaštena u bilo kojem trenutku donijeti i odluku o obustavi postupka, to se ne čini baš izglednim. Uz dosta gubitnika, za Končar i druge nove dioničare Dalekovoda to bi mogla biti o obećavajuća priča.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Monopoly za mlatimudane. Bridge.

New Report

Close