Sudstvo je prema Agrokoru dosad uvijek bilo blagonaklono

Autor: Saša Paparella , 17. listopad 2017. u 14:03
Foto: Pixsell

Zanimljivo je da je taj koncern nastao zbog jednog sudskog procesa. Direktor nekadašnjeg Agrokombinata, Ivičin otac Ante Todorić, zbog privrednog kriminala je 1974. osuđen na dugogodišnju kaznu.

Od svog osnutka, koncern Agrokor je nekoliko puta bio akter sudskih procesa, u kojima je uvijek dobro prolazio.

Tako je 1994. održana skupština dioničara Konzuma, na kojoj su akcijom predsjednika skupštine i članova NO-a poništene punomoći malih dioničara, čime su omogućili Ivici Todoriću da se dokopa te tvrtke. Prevareni radnici potom su osnovali Udrugu malih dioničara Unikonzuma i tužbom pokušali poništiti nelegalnu skupštinu.

Međutim, od njihove tužbe pa do prvog obraćanja suda prošlo je sedam ili osam godina i tek tada su dobili obavijest da su odbijeni. Žalili su se, pa su na višem sudu nakon par godina ponovno odbijeni. Do narednog je ročišta prošlo još nekoliko godina, da bi im novi sudac rekao kako “ne razumije što oni žele” i da je “od početka suđenja prošlo jako puno vremena”, kao da su oni za to krivi. Ponovno su se žalili, no još pet godina nije bilo ročišta. “Odvjetnik nas nije upozorio da ističe žalbeni rok, tako da je prošlo gotovo 20 godina a mi nikada nismo dobili priliku reći sve što želimo”, ispričao nam je Adolf Čulek, predsjednik Udruge, kako funkcionira hrvatsko pravosuđe.

I u nekim drugim sudskim procesima Agrokor je dobro prošao. Presudom Visokog upravnog suda RH 2012. poništena je rješenje Hanfe iz listopada 2011. po kojem Agrokor mora dostaviti zahtjev za preuzimanje preostalih 32 posto dionica Belja, a što bi Todorićev koncern koštalo 790 milijuna kuna. Hanfa je donijela takvo rješenje utvrdivši da Agrokor prilikom preuzimanja Belja nije objavio ponudu za preuzimanje te tvrtke, iako se po zakonu to moralo učiniti. Agrokor se žalio, naišao na razumijevanje suda i uštedio lijepu svotu.

Zanimljivo je da je taj koncern nastao zbog jednog sudskog procesa. Direktor nekadašnjeg Agrokombinata, Ivičin otac Ante Todorić, zbog privrednog kriminala je 1974. osuđen na dugogodišnju kaznu. Sudskom mu je presudom zabranjeno upravljanje tvrtkama, pa nakon izlaska iz zatvora podiže kredit i u Kloštar Ivaniću podiže staklenik od 1200 četvornih metara. Iz biznisa s cvijećem, uz Ivičinu pomoć, stvara Agrokor.     

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovo nema veze s Hercegovcima. Ovo je Udba.

Heeh, to je taj “slavni” hercegovacki nacin preduzetnistva. Dobro oni nama naplacuju to njihovo znano “domoljublje”. Dokle ovako??

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjmjd6S7PfWAhWHXRQKHWmpB0IQtwIIKTAB&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DgNc4z5GIefk&usg=AOvVaw2OfqHzV6DZQyIjoV5sbF9x

malo bih tekst promijenio primjereno vremenu i događajima,

Ćaća mu bio suđen ko loopov stari,
kad prođe gradom
pred njim su svi Vladari,
žurno šešir skidali da ga ne bi ljutili,

Mati ga htjela ubit na pola sela,
što je sve zadužio,
ma ko bi njega smirio,
sad se ko bloger javio

Sve više ličim na svog ćaću,
moram u pritvor šta ću,
kad pitaju što je meni bilo,
kažem onu ja te gubim Slavonijo

Jednom u dvore došo, mjenica pune vreće,
zadnji sam puta kaže,
bankare i dobavljače, danas dobro zajeboo
i svima novce uzeo

U krilo svoje meko, uzo me pa mi reko,
sine moj krvi moja, lopovskii sve sam steko,
al sada moram krenuti, u zatvor kaznu služiti.

Našla ga SOA gdje u Londonu spava,
na tuđe novce klonula s frizurom glava,
sve je redom razjeebo, sve nas je zadužio

Još gledam UniKonzum stari, s Franjom ko da priča,
sine moj dragi, uzimaj dok ti daju, al uvijek kaži ponosno
volim te Croatio (naravno iz Londona)

New Report

Close