Snažan interes stranih ulagača za dionice Arene

Autor: Marija Crnjak , 18. svibanj 2017. u 07:51
Park Plaza Verudela u vlasništvu je Arena Hospitality Groupa/Arenaturist

U portfelju Arene je 15 hotela, četiri turistička naselja i osam kampova u Istri, Berlinu, Kölnu, Nürnbergu i Budimpešti.

Velik broj stranih ulagača pokazao je interes za kupnju dionica turističke kompanije Arena Hospitality Group, u postupku međunarodne ponude dionica otvorenom početkom ovog tjedna.

U upravi kompanije stoga su vrlo optimistični ishodom prikupljanja željenih 100 milijuna eura u procesu koji se prvi put provodi u hrvatskom turizmu. Ponuda dionica predstavljena je u utorak ulagačima u Zagrebu, a za danas je predviđen niz sastanaka s 24 predstavnika različitih međunarodnih investicijskih fondova u Londonu, otkrio je na konferenciji za novinare u srijedu Boris Ivesha, predsjednik upravnog odbora Arene.

"Naišli smo na sjajan odaziv investitora, kojima je u ovom trenutku na raspolaganju mnogo novca, i žele ga uložiti u dobre projekte. Očekivali smo snažan interes domaćih ulagača i mirovinaca, no ovako sjajan odaziv stranih ulagača i nas je pomalo iznenadio. Jasno je da hrvatski turizam postaje sve zanimljiviji na međunarodnom tržištu, što se poklopilo i s padom konkurentnosti destinacija sa smanjenom stopom sigurnosti", pojašnjava Ivesha.

Atraktivnost Arene proizlazi doduše i iz činjenice da se, iako je sjedište u Puli, radi o regionalnom turističkom brendu koji je odradio niz koraka uoči ovog procesa prikupljanja novca. Arenaturist koji je u ožujku promijenio ime u Arena Hospotality Group, od lani je u većinskom vlasništvu nizozemske PPHE Hotel Grupe, a unos većinskog udjela Sugarhill Grupi u Arenu krajem godine kompaniji je donijelo prava upravljanja nad osam hotela pod brendovima Park Plaza i art'otel, uključujući četiri hotela u Berlinu.

Usto, Arena je dobila pravo da upravlja i razvija nove Park Plaza brendirane objekte u 18 država regije srednje i istočne Europe.  Portfelj Arene sastoji se od 15 hotela, četiri turistička naselja i osam kampova u vlasništvu, suvlasništvu ili pod upravljanjem u Istri, Berlinu, Kölnu, Nürnbergu i Budimpešti.

Naposljetku, kompanija je od kraja prošle godine uvrštena na službeno tržište Zagrebačke burze. Ako uspiju prikupiti 100 milijuna eura, zajedno s kreditnim sredstvima kompanija će imati na raspolaganju 250 milijuna eura koje planiraju uložiti u Hrvatskoj i Europi, ulaganjem u postojeće objekte i njihovo proširenje, ali i akvizicijama u Hrvatskoj i regiji. "Plan je uložiti oko 100 milijuna eura samo u Arenaturist, a zanimaju nas projekti u Beču, Münchenu, Budimpešti, Bratislavi. U Zagrebu nas zanima samo centar grada, i još uvijek čekamo što će biti s privatizacijom Hotela Maestral u Dubrovniku," otkriva Ivesha.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Što kaže g Bakić o tom novom dioničkom društvu?

Vama je jasno otkada je taj članak?

I kakva je tada bila situacija i odnosi na relaciji Iveshinog PPHE (20%) i tadašnjeg većinskog vlasnika Goldman Sachsa (80%), a što se sve u međuvremedno odigralo?

‘Želimo dobro zaraditi na Arenaturistu pa da idemo u penziju’

Boris Ivesha, predsjednik uprave Arenaturista i jedan od najvećih dioničara najavio je na jučerašnjoj Glavnoj skupštini namjeru da proda tvrtku i umirovi se, objavljuje Glas Istre.

Ne vjerujem ovom Iveshi previshe

New Report

Close