Smart Industry
PROMO

Slušateljima bolji zvuk i više sadržaja, a novim nakladnicima dodatni prostor

Digitalni radio je puno više od digitalizacije audio signala.

Promo
11. rujan 2023. u 22:00
Foto: PD

Digitalizacija u modernom svijetu je neizbježna, a unatoč brzim tehnološkim promjenama radio opstaje kao značajan suputnik u našim životima.

Taj najstariji elektronički medij svakodnevno prati znatan broj ljudi, a u prosjeku se sluša po nekoliko sati dnevno.

Što je DAB+ digitalni radio?
Za razliku od analognog FM-a signala, odašiljanje i primanje signala provodi se digitalno, a prijamnici su slični kao onima u FM-u. No, na digitalnim prijamnicima nije potrebno pretraživati frekvencije već se pretražuje putem naziva ili logotipa stranica.

Potrebno je naglasiti kako svaki DAB+ prijamnik ima mogućnost prijma i FM programa, ali ne i obrnuto. Isto tako, budući da se signal odašilje i prima “preko zraka”, a ne putem telekomunikacijske mreže kao što je slučaj kod internetskog radija, digitalni radio nije ovisan o cijenama davatelja usluga i internetskoj vezi.

Ušteda energije veće od 85 posto

Emitiranjem radija putem DAB+ platforme štedi se energija odnosno ekološki i ekonomski je bolji od postojećeg analognog FM sustava odašiljanja.

Za nove poslovne prilike i povezane slušatelje
S obzirom na široku paletu usluga koje pruža, DAB+ je puno više od digitaliziranog audio programa. Kroz DAB+ platformu slušatelji dobivaju prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne, grafičke i video podatke vezane uz audio sadržaj kao što su naslovnice albuma, podatke o pjesmi i izvođaču, elektronski programski vodič i sl. i to potpuno besplatno za korisnike.

Uzimajući uz obzir kako je FM spektar na nacionalnoj i regionalnoj razini te u većim gradovima popunjen i nema novih dostupnih frekvencija, najveća prednost digitalnog radija kako za slušatelje, tako i za nakladnike je mogućnost odašiljanja, odnosno prijma većeg broja programa.

Kroz ovu digitalnu platformu otvara se dodatni prostor za nove nakladnike dok postojeći dobivaju mogućnost proizvodnje novih sadržaja. Novi nakladnici tako mogu doprijeti do slušateljstva, a postojeći povećati slušanost na širem području pokrivanja nego na FM platformi te ujedno proširiti svoj portfelj.

Na digitalnim prijamnicima pretražuje se putem naziva ili logotipa stranica/PD

Pokrivenost Republike Hrvatske
Pokrivenost DAB+ signalom u našoj zemlji od studenog prošle godine iznosi čak 96 posto, a pokrivenost autocesta iznosi 93 posto. Potonji je dodatno bitan budući da je u 2020. godini na snagu stupila obaveza koju je propisao Europski kodeks o elektroničkim komunikacijama (EECC) koji propisuje da svaki radio prijamnik ugrađen u novo vozilo za prodaju ili najam na EU tržištu mora sadržavati prijamnik koji može primati i reproducirati radio usluge koje se pružaju putem digitalnog zemaljskog radijskog odašiljanja.

No, to ne znači da je potrebno kupovati novi automobil kako biste uživali u omiljenim DAB+ radio stanicama. Ovisno o starosti i modelu ugrađenog radija u vašem automobilu, moguće je isti prilagoditi odnosno prenamijeniti budući da mnogi proizvođači nude odgovarajuće DAB+ adaptere koji se lako instaliraju.

96

posto pokrivenost DAB+ signalom u našoj zemlji

DAB+ kao zelena tehnologija
Održivi razvoj i digitalna transformacija dulje su vrijeme u središtu europske, kao i svjetske politike. Napredak tehnologije potiče mnoge organizacije da daju svoj doprinos očuvanju okoliša i okrenu se zelenoj i digitalnoj tranziciji. Na tom putu bitno je prepoznati kvalitetna rješenja te ih implementirati na način da ispunimo potrebe sadašnjih i budućih naraštaja. Namjera Europske unije je postati “klimatski neutralna” za manje od trideset godina. Kako bi se ova vizija ostvarila i Hrvatska kao dio EU-a ima svoju ulogu.

Razvoj tehnologije mijenja način na koji se zvuk prenosi i konzumira, a migracija s analognog na digitalno proces je koji donosi brojne izazove, ali i prilike za sudjelovanje u ostvarenju održivosti. Naime, emitiranje radijskog programa na FM-u jedna je od posljednjih analognih tehnologija današnjice koja je dosegla svoje granice.

Kao što je spomenuto, ne postoji mogućnost emitiranja novih programa putem FM-a, dok na novoj digitalnoj platformi DAB+ ima više mjesta za dodatne radio postaje budući da se emitira njih nekoliko u jednom multipleksu. Spektralna učinkovitost DAB+ višestruko je bolja od FM-a, a postoji i značajno smanjenje neionizirajućeg EM zračenja po odašiljačkoj lokaciji. Emitiranjem radija putem DAB+ platforme štedi se energija odnosno ekološki i ekonomski je bolji od postojećeg analognog FM sustava odašiljanja.

U istraživanju koje je OIV proveo 2017. godine, uspoređeno je šest postojećih nacionalnih FM mreža s jednom DAB+ mrežom u kojoj bi se odašiljali ti isti programi, uz napomenu kako preostaje još otprilike pola multipleksa za dodatne programe.

Rezultati su pokazali da bi se potrošnja električne energije smanjila za sedam puta tj. za više od 85 posto, a time i godišnja emisija stakleničkih plinova. Upravo znatno manja potrošnja energije najznačajniji je doprinos očuvanju okoliša budući da se spomenutim smanjenjem emisije stakleničkih plinova odnosno smanjenjem ugljičnog otiska (engl. carbon footprint) postiže održivije, tzv. “zeleno emitiranje”

New Report

Close