Sindikat Dine traži pokretanje proizvodnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2013. u 13:26
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Sindikat radnika Dina Petrokemije zatražio je od Uprave precizni plan aktivnosti za pokretanje proizvodnje i njen prijedlog definiranja međusobnih odnosa.

Sindikat radnika Dina Petrokemije zatražio je od Uprave precizni plan aktivnosti za pokretanje proizvodnje i njen prijedlog definiranja međusobnih odnosa, a ako u sljedećih nekoliko dana ne dobije zadovoljavajući odgovor zatražit će hitno sazivanje Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje zbog narušene sigurnosne situacije uzrokovane neisplatom plaća, izjavio je danas predsjednik tog sindikata Predrag Mihaljević.

Naveo je da je Uprava Dine najavila da će se sutra sastati s predstavnicima HEP-a, a da će sindikat sutra u Ministarstvu gospodarstva zatražiti da im se kaže kada će im biti isplaćeno sedam zaostalih plaća.

Po njegovim riječima, sindikat je resornim ministarstvima uputio dopis s upozorenjem da je procjena zemljišta za LNG terminal u Omišlju na 22 do 23 milijuna eura napravljena neprofesionalno, isključivo u interesu naručitelja (HEP-a) koji je ujedno i kupac te da takva ne može biti osnova za uspješnu kupoprodaju.

Mihaljević kaže da je izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da će prema sudskoj procjeni otkupna cijena terena za gradnju LNG-a biti 22 do 23 milijuna eura, a ne 47 milijuna eura, kako je to bilo predviđeno, izazvala strah kod radnika Dina. Strahuju da se ponovno dovodi u pitanje uspješnost vlasničkog preustroja i isplata sedam zaostalih plaća koje su prema odluci Vlade trebale biti isplaćene novcem od kupoprodaje zemljišta.

Ministar bi trebao znati da je Vlada na sjednici 2. kolovoza 2012. prihvatila prijedlog ministra financija Slavka Linića o okvirnom konceptu privatizacije Diokija i Dine na osnovi vrijednosti zemljišta od 47 milijuna eura, a ta je procjena utvrđena od ovlaštenih agencija, rekao je dodavši da ima dovoljno argumenata da je ta cijena najbliža tržišnoj te da u sindikatu smatraju da je ministar Vrdoljak "neoprezno istrčao s brojkama" i tako doveo u pitanje mogući dogovor zainteresiranih strana tj. Diokija, Hypo banke i HEP-a.

Mihaljević je ocijenio da je deblokadom poslovnog računa Fina konačno omogućila da turski strateški investitor dokaže ozbiljnost i pokrene aktivnosti za pokretanje proizvodnje te da preostaje još definiranje odnosa o isporuci električne energije s HEP-om.

Smatra da je Dina za vrijeme agonije mogla proizvoditi oko 300 tona polietilena na dan, što je oko 160 milijuna eura visokovrijednog izvoznog prozvoda na godinu.

Radnike kojima plaće kasne sedam mjeseci u načelu uopće ne zanimaju igrokazi s milijunima eura pa to prepuštamo mjerodavnima, naveo je Mihaljević ističući da je izgledno da će pogađanje oko cijene zemljišta biti neizvjesno i dugotrajno, a da radnici više ne mogu čekati niti dana.

Stoga od Vlade tražimo da hitno realizira odluku iz kolovoza i naloži HEP-u da avansno uplati predviđenih 6 milijuna eura za isplatu dijela zaostalih plaća, rekao je.

Dina Petrokemija, članica Dioki Grupe, predala je 30. studenog prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, a prošlog tjedna taj je postupak i počeo.

Komentirajte prvi

New Report

Close