Iz hrvatske tvrtke vrijedne više od milijardu dolara poručuju: Tek počinjemo, kreće uzbudljivo razdoblje

Autor: Lucija Špiljak , 12. studeni 2020. u 07:11
Suosnivač Infobipa Silvio Kutić kaže kako vodnjanska kompanija i OpenMarket zajedno broje više od 10.000
poslovnih korisnika, što uključuje mnoge najistaknutije svjetske kompanije.DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSEL

Vodnjanski trojac 
realizirao najave o akvizicijama na tržištu SAD-a, kupili OpenMarket platformu.

Vodnjanska IT tvrtka Infobip, prvi hrvatski “jednorog” čija je tržišna vrijednost veća od milijardu dolara, na velika vrata ulazi na tržište SAD-a – od američke tvrtke Amdocs kupuju njihovu podružnicu OpenMarket, platformu za slanje SMS poruka, za gotovo 300 milijuna američkih dolara.

Doseg u 190 zemalja

Ugovor o prodaji s vlasnikom OpenMarketa je potpisan, a transakcija između tvrtki, koja će biti zaključena nakon odobrenja američkih regulatora, omogućit će mjesečno više od 14 milijardi korisničkih interakcija kroz niz komunikacijskih kanala u više od 190 zemalja, kako kažu iz Infobipa.

Infobip i OpenMarket zajedno broje više od 10.000 poslovnih korisnika, što uključuje mnoge najistaknutije svjetske kompanije. Moći ćemo bolje zadovoljiti potrebe korisnika u svakom dijelu svijeta s najboljom direktnom povezanošću, s više od 650 telekom operatora, vrhunskim, zajedničkim portfeljem cloud komunikacijskih rješenja te SaaS ponudom”, rekao je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa, dodavši da je pred njima uzbudljivo razdoblje te da tek počinju, a tako razmišlja i Jonathan Morgan, direktor OpenMarketa. Podsjetimo, ljetos je Infobip prikupio više od 200 milijuna dolara u prvoj rundi financiranja od investicijskog fonda One Equity Partners. Tada su i najavili ekspanziju u SAD pomoću sredstava iz fonda, uz najavu potencijalnih preuzimanja, a izgleda da je trenutni fokus na akvizicijama. Trojac iz Vodnjana – Roberto i Silvio Kutić te Izabel Jelenić – je upravo tih 200 milijuna dolara usmjerio prema pridobivanju najvećih američkih klijenata, što sada i potvrđuju.

Amerikanci s 300 zaposlenih

OpenMarket, čije je sjedište u Seattleu, uklapa se u Infobipov portfelj jer njihov glavni proizvod mobilna razmjena poruka koja se temelji na cloudu, što uključuj slanje SMS-a, MMS-a, RCS-a i kratkih kodova, lokalnih brojeva i besplatnih poruka s omogućenim tekstom rješenja. Tvrtka ima oko 300 zaposlenih, uz prihode od oko 200 milijuna dolara, a njihove usluge koristi više od 400 tvrtki. Infobip danas ima više od 65 ureda u svijetu i više od 2700 zaposlenih. Lani su uprihodili 602 milijuna eura i unazad deset godina rastu u prosjeku 48 posto godišnje, uz više od 300.000 poslovnih klijenata među kojima su WhatsApp, Viber, Telegram, Costco, Virgin Megastore, Strava, Uber, Unilever, Zendesk i Burger King.

Počeli su 2006. kao mali startup u istarskom Vodnjanu koji je postepeno gradio vlastitu globalnu mrežu. Danas pružaju vlastito izgrađenu tehnologiju koja može doprijeti do više od sedam milijardi uređaja i stvari u više od 190 zemalja, a direktno su povezani s više od 600 telekom operatera u svijetu.Već su ranije najavili da žele biti predvodnici nove ere koju nazivaju interakcija 4.0, u kojoj surfanje internetskim stranicama ili skidanje mobilnih aplikacija zamjenjuju konverzacijskom interakcijom kao temeljem komunikacije.

300 
milijuna

dolara platio je Infobip tvrtku OpenMarket čiji su prihodi oko 200 milijuna dolara

U samo sedam godina od nula kuna narasli su na 100 milijuna dolara i danas su među deset najbrže rastućih B2B SaaS kompanija svijetu.

U listopadu su u Upravu Infobipa stigla i dva jaka imena – na mjesto potpredsjednika za prihode postavljen je Gregor Potočar, dok je na poziciju potpredsjednika za transformaciju i ljudske resurse stigao Aleksandar Raić. Tada je Potočar najavio da se Infobip priprema za nadolazeće razdoblje velikog rasta tvrtke, koje će obilježiti novi segmenti poslovanja i izlazak na nova tržišta.

“Pred Infobipom je uzbudljivo razdoblje u kojemu očekujemo veliki rast broja ljudi unutar tvrtke kroz akvizicije i nova zapošljavanja, daljnje strukturiranje, kao i nastavak procesa digitalizacije na razini kompanije”, najavio je tada Raić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nisu uprihodili (Infobip)  602 mio. kn, nego eura. Prepravite to.

New Report

Close