Sberbank o Agrokoru: Ramljak je nekompetentan, zakon manjkav, a država mora preuzeti odgovornost

Autor: Lidija Kiseljak/VL, Marina Šunjerga/VL , 28. svibanj 2017. u 12:24
Čelni čovjek Sberbanka Herman Gref, Foto: Reuters / Pixsell

Sberbank je najveći vjerovnik Agrokora, u koji je uloženo 1,2 milijarde eura.

Čelni čovjek Sberbanka Herman Gref poslao je poruku iz Moskve: tvrdi da je izvanredni povjerenik Ante Ramljak nekompetentan, zakon manjkav, a premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da država koja upravlja procesom mora preuzeti i odgovornost za dugove Agrokora. Uvod je to u sastanak premijera Plenkovića s drugim čovjekom Sberbanka Maksimom Poletajevom, koji će se održati u ponedjeljak.

Oštre kritike iz Moskve kupovanje su bolje pregovaračke pozicije, što podsjeća na prijetnje dobavljača bojkotom isporuke robe od prije neki dan. Iako izjava Grefa daje naslutiti da bi sastanak mogao biti napet, sugovornici bliski ruskoj strani očekuju da bi sastanak trebao biti samo uvod u konkretan dogovor dviju strana, a u kojem Rusi žele više utjecaja na svakodnevno poslovanje.

Sberbank je najveći vjerovnik Agrokora, u koji je uloženo 1,2 milijarde eura. Trenutačno ima samo svog predstavnika u Vjerovničkom vijeću, koje se dosad sastalo samo jednom. Od premijera će Poletajev sigurno tražiti da Ramljak pokaže više otvorenosti u donošenju odluka, moguće i više pažnje prema banci koja je u najvećem iznosu pomogla Agrokoru. Podsjetimo, krajem prošle godine Sberbank je reprogramirao sve kredite Agrokoru dajući mu poček od tri godine, te još sedam godina za otplatu dugova kada je bilo upitno kako će taj kredit naplatiti. Potom je u ožujku spasio Agrokor od bankrota s dodatnih 100 milijuna eura. S druge strane, priprema se i za krajnju opciju tužbe, koja je i dalje samo plan B. U tom se kontekstu može protumačiti izjava Grefa “da država, ako želi sama upravljati Agrokorom, mora preuzeti i sve njegove dugove”. Malo je vjerojatno da će se tužba realizirati.

Rusi zapravo žele od premijera dobiti jamstvo da će imati bolju poziciju unutar Agrokora. Politička potpora im je bitna jer su Sberbank i VTB banka, koja je također financirala Agrokor, u većinskom vlasništvu ruske države.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Pustite vi srpske migove. Potrošili su 180 milijuna eura a dobili osim avina i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cijevi 14,5mm za manje topove.
Gledajte vi sebe i baš me zanima koliko ćete vi potrošiti na avione. Ja vam garantiram minimalno 2 puta više.
Tko se zadnji smije, najslađe se smije.

A kao ovaj je kompetentan. Dao Agrokoru 1,2 milijarde eura kredita.


Rusi žele postati vlasnici Agrokora na mufte. Nikad nitko nije ništa dobio od Rusa. Zašto Sber banka nije provjerila bonitet Agrokora prije davanja para? Rusi su ojadili Srbiju. "Kupili" su NIS za 400 miliona eura a vrijedi 2,5 milijardi. Južni tok nisu izgradili. Danas govore da je u redu odvojiti Kosovo od Srbije kao što je isto tako u redu odvojiti Krim od Ukrajine. Prodali su Srbiji rashodovane avione MIG-29. Treba biti jako oprezan s Rusima. Njima je jako stalo do Agrokora jer sankcije EU daju rezultate pa su u Rusiji nestašice voća, povrća, mesa, mlijeka i sira. Agrokor bi probleme Rusije sa sankcijama EU riješio kao čarobnim štapićem.

Kosovo je teritorij Srbije, slažem se, još više me smeta Kosovo 2 u Makedoniji, ali najviše debilizm od republike srpske . Mislim da bi Srbija prosperirala bez svih troje mnogo bolje negos s njima kao uteg.
Ovo štu su vam Rusi uvalili Migove, pola cest i sl., je rezultat vaše korunpirane vlasti, a ne Rusa.
Nije mi samo jasno kako Rusi profitiraju Agrokorom, ako su sankcije na znazi ?

kako mlati praznu slamu a tod

New Report

Close