Saudijcima se dopao Dok-ingov sustav Komodo

Autor: Lucija Špiljak , 09. ožujak 2022. u 22:00
Na World Defense Showu u Rijadu hrvatski višenamjenski robotski modularni stroj bio jedna od atrakcija/PD

Komodo je višenamjenski robotski modularni sustav za djelovanje u uvjetima kemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) opasnosti.

Hrvatska kompanija Dok-Ing završila je nastup na World Defense Showu u Rijadu, prijestolnici Saudijske Arabije, na kojem je predstavila Komodo, višenamjenski robotski modularni sustav za djelovanje u uvjetima kemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) opasnosti, za koji su interes pokazale saudijska kopnena vojska, mornarica i nacionalna garda.

Kako je Poslovni dnevnik ranije pisao, ostale inačice Komoda trebale bi uključivati područje vojne inženjerije, logisitke, elektronskog ratovanja i potpore borbenom djelovanju.

Tako Komodo može postati i vrlo učinkovit borbeni alat, tenk, kojim se može pouzdano upravljati na daljinu. Vozilo je teško 12,5 t, a na njega se mogu montirati razni moduli težine i do 10 dodatnih tona.

Može djelovati u uvjetima gdje ne mogu raditi motori s unutarnjim sagorijevanjem, jer ima hibridni pogonPojedinačna cijena sustava bi mogla biti 5-10 milijuna USD, ovisno o zahtjevima kupca i nadogradnji.

Projekt je još u fazi prototipa, a prvi komercijalni primjerci bi naručiteljima trebali biti isporučeni 2024.

Kako je Dok-Ing hrvatska tvrtka, a osim naše zemlje u projektu koji sufinancira EU sudjeluju još tri članice – Austrija, Slovenija i Mađarska – pretpostavka je da će Komodo naći svoje mjesto i u civilnim zaštitama te vojnim postrojbama na globalnom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close