Šaranović sumnjičav prema raspolaganju trezorskim dionicama Kraša

Autor: Jadranka Dozan , 10. srpanj 2020. u 17:40
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kapa Star u protuprijedlogu za skupštinu traži da se u raspolaganju vlastitim dionicama “poštuje pravo prvenstva postojećih dioničara”; zna da MI Pivac ima većinu glasova, ali protuprijedlogom osigurava “pisani trag” svom protivljenju i stavlja reflektore na to pitanje

Za glavnu skupštinu Kraša od drugog po veličini dioničara stigao je protuprijedlog odluke vezane uz ovlaštenja Upravi kompanije za stjecanje do 10 posto vlastitih dionica. Kappa Star Limited, ciparska kompanija putem koje srpski poduzetnik Nebojša Šaranović danas u Krašu drži 30 posto dionica, podržava sam prijedlog za stjecanje vlastitih dionica, ali ne i dio kojim se predviđa da se u raspolaganju vlastitim dionicama isključuje pravo prvenstva postojećih dioničara. Dakle, u protuprijedlogu inzistira na “poštivanju prava prvenstva postojećih dioničara” ističući kako je to jedno od njihovih temeljnih prava.

Budući da je MI Braća Pivac s 52,84 posto dionica u vlasništvu većinski dioničar Kraša, a za tu vrstu odluka dovoljna je “obična” većina glasova, za ishod glasanja su presudni “Pivci”. Oni pak očito stoje iza inicijalnog prijedloga vodstva Kraša. Kappa Star toga je nedvojbeno svjestan, a iznošenjem protuprijedloga vjerojatno želi da njegovo protivljenje isključenju prava prvenstva dobije i pisani trag, odnosno da da se uvrštenjem protuprijedloga na dnevni red skupštine usmjere reflektori na pitanje raspolaganja trezorskim dionicama. U prvom redu pritom se očito cilja na kasnije prodaje dionica, a u svemu se može iščitati i određena sumnja da bi stečene trezorske dionice Kraš u nekom trenutku mogao prodati (izravno ili posredno) npr. najvećem dioničaru ispod cijene koju je istodobno spreman platiti neki drugi dioničar, odnosno sam Kappa Star.

Kao 30-postotnom dioničaru, a u konstelaciji postojanja natpolovičnog vlasnika, ta vrsta dioničarskog aktivizma je logičan izbor za Šaranovića.

Komentirajte prvi

New Report

Close