Saponia 2017. završila s 11 posto većom neto dobiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2018. u 11:21
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Operativni troškovi promatranog razdoblja iznosili su 638,4 milijuna kuna i bili su za 6 posto niži u odnosu na prethodnu godinu.

Neto dobit osječke Saponije u 2017. godini dosegnula je gotovo 22 milijuna kuna, što je 11 posto više nego godinu ranije, pri čemu su prihodi na inozemnom tržištu iznosili više od polovice ukupnih prihoda od prodaje, pokazuje financijsko izvješće te kompanije.

"U protekloj poslovnoj godini operativni rezultat Saponije obilježen je sporijim ostvarenjem prihoda i povećanjem profitabilnosti", ističe predsjednik Uprave Damir Skender u komentaru poslovnih rezultata.

U tom razdoblju kompanija je ostvarila 693,8 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je za 5 posto niže u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od prodaje pritom su dosegnuli 688,8 milijuna kuna, od čega je na inozemnom tržištu realizirano 52 posto.

S druge strane, navodi se, zahvaljujući aktivnostima troškovne efikasnosti, ostvarena je EBITDA marža od 8 posto, za razliku od 7 posto oEBITDA marže u prethodnoj godini.

Operativni troškovi promatranog razdoblja iznosili su 638,4 milijuna kuna i bili su za 6 posto niži u odnosu na prethodnu godinu.

Kontinuiranim prilagođavanjem pristupa poslovanju održana je konkurentska prednost i omogućen je potreban profitabilni rast, kaže se u izvješću, objavljenom u srijedu. Ostvarena je operativna dobit od 29,8 milijun kuna što je za 14 posto više na godišnjoj razini. 

Istodobno je dobiti prije oporezivanja iznosila 27,2 milijuna kuna, što je 9 posto više u odnosu na 2016. godinu.

"Globalni trendovi i smjer u kojem se domicilna branša razvija, nameću potrebu kontinuiranog napretka i ulaganja u procese i proizvode. Kapitalne investicije tijekom 2017. godine realizirane su u iznosu od 11,7 milijun kuna. Slijedi 2018. godina, koja je, očekivano, godina relativne neizvjesnosti vezane uz naplatu potraživanja. Uprava tvrtke ocjenjuje da je opće stanje društva stabilno. Zahvaljujući postignutim kapacitetima u poslovnom modelu društva, ne očekuju se značajniji utjecaji na financijski položaj tvrtke", poručio je Skender.

Komentirajte prvi

New Report

Close