S jačim strojevima proizvodnja duplo veća, za 3 godine nova tvornica

Autor: Suzana Varošanec , 16. svibanj 2022. u 08:30
Foto: PD

Investicijski ciklus od 11 milijuna eura u opremu koja će postati novo srce tvrtke.

Veliki hrvatski izvoznik, zagrebačka Elka, ujedno najveća tvrtka za proizvodnju srednjenaponskih i visokonaponskih kabela u regiji, u sklopu investicijskog ciklusa u vrijednosti 11 milijuna eura pustila je u rad prvu od ukupno 6 novih proizvodnih linija.

Veliki investicijski zamah sredinom prošle godine pokrenuo je novi 100%-tni vlasnik Elke – slovenska Iskra.

Prva linija u vrijednosti oko 800.000 eura tek je dio paketa čija je isporuka dogovorena s turskim proizvođačem tvrtkom Bozdemir; sljedeće dvije očekuju se u rujnu i listopadu, a tijekom 2023. dovršetak projekta proizvodnog unapređenja.

Traži se pogodna lokacija
Time će novi strojni park, uz novu opremu, biti novo srce tvrtke – jamstvo je to za daljnji rast kvalitete proizvoda i proizvodne efikasnosti i znatno podižu konkurentnost na osnovu većeg asortimana, nižih troškova i veće brzine radnih procesa koji su automatizirani, uz veću energetsku učinkovitost, potvrđuje Elkina direktorica Jankica Hacek.

“Realiziramo strateški projekt s ciljem postizanja veće konkurentnosti i ulaganjima ciljamo ostvariti bitno bolju poziciju na tržištu EU što će prepoznati naši stari i novi kupci. Elka će, naime, udvostručiti proizvodne kapacitete – s 20 do 24.000 tona na oko 45.000 tona godišnje proizvedene gotove robe.

130

milijuna eura planirani promet u 2022., uz neto dobit od 4 milijuna. Čak 85-95% prihoda ide od izvoza

Kroz povećanje kapaciteta otvorit ćemo nova tržišta, za početak su to Španjolska i Mađarska gdje već imamo uspjeha, dok će nam povećanje konkurentnosti u pogledu asortimana donijeti i rast udjela u proizvodnom segmentu niskonaponskih kabela”, navodi Hacek.

Elka već 95 godina proizvodi kabele, a lani se zahvaljujući obrtnom kapitalu koji je novi vlasnik osigurao za povećanje proizvodnje i prodaje u drugom polugodištu prodaja povećala s 40-ak milijuna eura u prvom polugodištu na 52 milijuna eura.

Prema slovenskom poduzetniku Dušanu Šešoku u čijem je vlasništvu Iskra, nastavkom investicija predviđa se izgradnje najsuvremenije tvornice kroz tri godine. Traži se najpogodnija lokacija – u planu je preseljenje sa stare na Žitnjaku od 87.000 m2 pa će se zagrebačkoj tvrtki s proizvodima visoko dodane vrijednosti, ističe Šešok, vratiti stara slava.

Jankica Hacek, direktorica kompanije/PD

Svaki dan sve bolje
Elka je dobavljač velikim elektroprivredama (E.ON i EnBW u Njemačkoj, EVN i Wiener Netze u Austriji), te najvećim tamošnjim distributerima kabela. Značajno izvoze u Poljsku i Veliku Britaniju, rade za elektroprivrede u Srbiji i BiH. Od izvoza stiže 85-95% ukupnog prihoda. Plan je Elke učvrstiti poziciju i u dijelu kabela srednjeg napona, a strane investicije koje se provode donose povećanje proizvodne efikasnosti.

“Postojeći strojni park je star. Novi stroj zamjenjuje stari postavljen prije 40 godina te radi tri puta brže od njega. Uz povećanje kapaciteta veliki se efekti postižu kroz povećanje energetske učinkovitosti tako da će se naši cijeli strojni park spojiti na centralni sustav nadzora strojeva.

Time će se omogućiti praćenje razine energetske učinkovitosti i svih energetskih komponenti u cilju podizanja na najviši razinu, što nam je zanimljivo zbog porasta cijena energenata izazvanih eksternim šokovima, uključujući rat u Ukrajini.

Usmjerenje Elke je u izravnoj vezi s realizacijom zelenih politika u industriji i u cilju održivosti, a zacrtano lani usvojenom strategijom poslovanja za srednjoročno razdoblje”, navodi Hacek dodajući da Elka pokazuje da se može nositi sa zahtjevnim tržištem.

To je potkrijepljeno time što već imaju 4 ISO certifikata i stoga su ove godine osvojili priznanje Hrvatskog društva za kvalitetu kao jedno od rijetkih poduzeća u RH koje ima čak 4 certifikata čime se potvrđuje da zadovoljavaju zahtjevne kriterije.

“Elka svaki dan sve bolje posluje, imamo proaktivnu i visokoprofesionalnu Upravu koja je otvorena prema promjenama koje su potrebne, tako da se nadamo u 2022. realizaciji oko 130 milijuna eura prometa, EBITDA oko 6,5 milijuna eura i 4 milijuna eura neto dobiti”, poručuje Šešok.

Komentirajte prvi

New Report

Close