Ruski veleposlanik: Rusija ne pretendira ni na jedan dio Agrokora

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2017. u 16:32
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Rusija, odnosno Gazprom, sada ne razmatra ni moguću kupovinu dionica Ine, istaknuo je.

"Više puta smo davali financijsku potporu, odnosno kredite Agrokoru kako bismo ih stabilizirali. Za sada ne razmatramo davanje novih kredita. No ako vodstvo Agrokora zatraži pomoć, razmotrit ćemo njihovu molbu, ali isključivo u kontekstu financijskih teškoća u kojima se tvrtka nalazi. Agrokor ne surađuje aktivno s nama, ne poznajem ni njihova direktora, on vjerojatno smatra da je suvišno upriličiti susret s veleposlanikom. Sukladno tome, bit će i posljedica."

Tako je veleposlanik ruske federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov odgovorio na pitanje jesu li Rusi, budući da preko svojih banaka drže između trećine i polovine Agrokorova duga, zabrinuti zbog problema u kojima se tvrtka nalazi i hoće li im pomoći u refinanciranju duga čiji najveći dio ističe sljedeće godine.

– Polazimo od toga da će Agrokor vratiti novac. Ako ne vrati, morat će to rješavati sa Sberbankom. No Rusija ne pretendira ni na jedan dio Agrokora niti razmatramo takvo pitanje – komentirao je, piše Večernji list, veleposlanik špekulacije da bi Sberbank mogla preuzeti dio Agrokora, odnosno Jamnicu.

I dok se, po njegovim riječima, direktor Agrokora ne susreće s njim, druge kompanije "stoje u redu".

– Zainteresirani smo pomagati gospodarskim subjektima koje su zainteresirane za aktivnu suradnju i koji su aktivno prisutne u Ruskoj Federaciji. Postoji 10-ak velikih kompanija koje nastavljaju suradnju, godišnje isporučuju robu za 250 – 300 milijuna eura, a prije sankcija 500 – 600 milijuna. Agrokor za sada ne ulazi u tih desetak tvrtki. Spreman sam poduprijeti farmaceutske i kozmetičke tvrtke, Podravku, Adriaplastiku i brodogradilišta jer smo, bez obzira na sankcije, nastavili smo s narudžbama iz brodogradilišta i prošle godine opseg narudžbi iznosio je 100 milijuna eura – kazao je veleposlanik koji je u povodu današnjeg Dana ruske diplomacije govorio o odnosima Hrvatske i Rusije.

Rusija, odnosno Gazprom, sada ne razmatra ni moguću kupovinu dionica Ine, istaknuo je.

– Mirno promatramo planove hrvatske Vlade oko otkupa Ine. To je vaša stvar. Bit ću otvoren i možda vas razočarati, ali Rusija se ohladila oko kupovine Ininih dionica. Bili jesmo spremni otkupiti kontrolni paket Ine od MOL-a, ali nismo naišli na odgovor. Naša je situacija sada neutralna, ambicija nemamo. No ako se Mađarska i Hrvatska obrate Rusiji, razmotrit ćemo prijedlog. Mislim da će nam se, prije ili kasnije obratiti, ali očekivat ćemo konkretni prijedlog – kazao je Azimov.

Kao najveće opterećuje u hrvatsko-ruskim odnosima apostrofirao je zastoj trgovinskih i gospodarskih odnosa zbog sankcija.

– Na žalost, naša robna razmjena smanjila se za 50 posto i tvrtke gube oko 50 milijuna eura godišnje. Lani je robna razmjena iznosila nešto manje od milijarde dolara, a potencijal je do tri milijarde dolara godišnje. No i bez obzira na sankcije, hrvatske mandarine, preko trećih zemalja ipak osvanu na ruskom tržištu – dodao je.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Ivice izdrži!

Knežija je uz tebe!

Ivica moj presjednik!


…ma ne pretendira nego će ga preuzet cijelog…i upravni centar prebaciti u beograd…

Gospodin Todoric ce biti sretan ako ovi samo preuzmu Agrokor i puste ga na miru. Meni se cini vjerojatnija opcija da ce uzest sve i reciklirat cijelu obitelj.

I eto mu sad da belje vrijedi jednu kunu…sam je sebi skakao u usta…sada kad je pao…koliko gazda vrijedi belje?
Koliko si miljardi kuna izvukao iz nečeg što vrijedi 1 kunu za tebe…e pa za tu jednu kunu za koliko si ga dobio ćeš ga i prodati…uz malu opasku da si od građana izvukao samo na belju poticaja 2,5 milijardi kuna i slavonce potjerao u egzil smrade najveći..


Ahaaa 😉 casna pionirska..tako se i.obukao. pravi pionir

hahahaha
ma ne pretendira nego će ga preuzet cijelog…i upravni centar prebaciti u beograd…
Ni svejseni još niste da je gotovo…game over…jer ako je procurilo ovo ima tri mjeseca u javnost…stvari su 5 puta gore nego se čine..

New Report

Close