Rusi kupili hrvatsku vojnu tehnologiju koju testiraju u Siriji

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2016. u 15:05
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Iz zagrebačkog proizvoda pod oznakom MK 4 vrlo brzo razvili su “Uran 6”, robot vozilo za razminiranje, te nekoliko inačica borbenih oklopnih vozila s daljinskim upravljanjem

U operacijama u Siriji ruske snage sve više testiraju daljinski upravljane strojeve za borbu i razminiranje. Ta nova tehnologija, jako zanimljiva svim većim vojnim silama, počiva na licenciji prije tri godine kupljenoj od hrvatske firme "Dok-Ing".

Impresionirani razinom otpornosti na sve vrste mina i manevarskim mogućnostima daljinski upravljanih gusjeničara razvijenih u zagrebačkoj tvrtki, Rusi su zaključili da je isplativije kupiti "know how" nego od početka razvijati tu tehnologiju, pa su tako i napravili, piše Slobodna Dalmacija.

Iz zagrebačkog proizvoda pod oznakom MK 4 vrlo brzo razvili su "Uran 6", robot vozilo za razminiranje, te nekoliko inačica borbenih oklopnih vozila s daljinskim upravljanjem, poput "Urana 9". I protuminski i borbeni oklopnjaci prebačeni su na sirijsko ratište, gdje se obavljaju testiranja u realnim uvjetima rata.

"Dok-Ing" je hrvatskoj javnosti postao poznat nakon što su predstavili prvi hrvatski osobni auto na električni pogon. Bio je to model XD koji je vlasnik kompanije Vjekoslav Majetić uspješno promovirao u zemlji i svijetu. Na istom tragu atraktivnog "smartlike" gradskog vozila za tri putnika u ipsilon rasporedu, vozač naprijed po sredini, dva putnika iza, nastao je sljedeći model "Loox".

Za nastavak te priče serijskom proizvodnjom "Dok-Ing" treba ozbiljne ulagače i pomoć države. Kako je sam Majetić rekao, Amerikanci su s pola milijarde dolara subvencionirali Elona Muska, vlasnika "Tesla Motorsa", da bi uspio doći do serijske proizvodnje.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

“Molim vas prestanite nas ubijati. Želim biti učiteljica, a ovaj rat ubija moje snove”, tvita djevojčica

http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Molim-vas-prestanite-nas-ubijati-Tvitovi-djevojcice-iz-razrusenog-Aleppa-mogli-bi-vas-rasplakati

Majetić stani u red iza Rimca i on bi javne pare!

New Report

Close