Rimcu poticaji, a možda i zemljište: Projekt od 100 milijuna eura za čak 2000 zaposlenih

Autor: Marina Šunjerga/VL , 04. srpanj 2019. u 22:01
U Vladi razmatraju da bi se inovativnom poduzetniku dodijelilo državno zemljište za gradnju kampusa, Foto: 
IGOR KRALJ/PIXSELL

Vlada još ne nudi mjere, ali predlaže.

Dvije godine uložio je mladi inovativni poduzetnik Mate Rimac u razvoj strategije za privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku, a projekt koji je prezentirao Vladi zamišljen je kao podloga za nove mjere konstruirane upravo za taj sektor. Inspiraciju je pronašao u najuspješnijoj zemlji u tom sektoru- Slovačkoj. Tajming je izvrstan obzirom na to da se u ovom trenutku razmatra pojačati razvoj tehnologije električnih automobila za novo stoljeće.

 

100milijuna

eura vrijedi projekt Rimac Campusa u kojem bi se otvorilo 2000 radnih mjesta

Rimac automobili tvrtka su koja je uz razvoj najbržeg e automobila na svijetu prepoznata kao generator znanja i iskustva u proizvodnji najboljih električnih baterija u automobilskom svijetu i tu je prava prilika za Hrvatsku i njezino pozicioniranje na automobilskoj karti svijeta.

Posebno važni savjeti

Premijer Andrej Plenković kratko se osvrnuo na jučerašnjoj sjednici Vlade na Rimčevu inicijativu kazavši da vjeruje da će njegove sugestije i savjeti biti posebno važni Ministarstvu gospodarstva za daljnje poboljšanje investicijske i poslovne klime, ali i drugim institucijama kroz aspekt sektora obrazovanja, tržišta rada te da će Vlada pridonijeti daljnjem privlačenju automobilske industrije u Hrvatsku. Konkretno, pak, nismo čuli nove mjere koje bi mogle dovesti tvrtke poput Hyuindaia ili Volkswagena u Hrvatsku, a u Ministarstvu gospodarstva, koje je Plenković zadužio za razvoj novih mjera, kazali su nam da Rimac i ostali ulagači u automobilsku industriju mogu računati na sve mjere iz zakona o poticanju ulaganja, a koje uključuju smanjenje osnovice poreza na dobit te poticaje za svakog novog zaposlenika.

Poprilični iznosi

Dodali su i da se razmatra mogućnost da se realizacija Rimac Campusa pomogne dodjeljivanjem državnog zemljišta. Riječ je o projektu teškom između 80 i 100 milijuna eura koji bi uključivao centar za razvoj i inovacije za čak 2000 zaposlenih. Ipak i ta pomoć kroz poklanjanje zemljišta nije lako izvediva jer bi se, kako nas upozoravaju, moralo ići preko lokalne jedinice koja bi mogla tvrtki i osigurati besplatnu lokaciju. Uz to zemljište, Rimac može poput svih drugih ulagača računati na standardne poticaje. Po investicijskom kalkulatoru kroz potpore za zapošljavanje investitor bi dobio oko 12 milijuna eura direktnih poticaja, a i oko šest milijuna kuna olakšica na porezima, što je poprilično za investitora jer premašuje 15% vrijednosti investicije. Investitor se naime oslobađa od poreza na dobit što je okolnost koju mnogi nedovoljno prepoznaju, a i dobivaju skromnu, ali ne i zanemarivu, potporu od 500 tisuća eura za hi-tech 
opremu.

Komentirajte prvi

New Report

Close