Rimac pokazao snimku jednog od svojih prvih projekata: ‘Da, ovo je stvarno vozilo’

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2021. u 10:38
FOTO: Screenshot/YouTube

Mate Rimac se na svom Facebook profilu sinoć prisjetio svojih početaka i zanimljivog projekta kojim se tada bavio. 

Nakon što je jučer odjeknula vijest da je Porsche dodatno povećao svoje ulaganje u Rimac Automobile, povećavši svoj udio u vlasništvu tvrtke na 24%, Mate Rimac se na svom Facebook profilu sinoć prisjetio svojih početaka i zanimljivog projekta kojim se tada bavio.

Jednom davno su me tokom jednog intervjua pitali radimo li na autonomnoj vožnji. Ja sam tada rekao da smo već napravili jedan samovozeći auto.
U počecima firme smo radili razne prototipove za druge firme i na taj način preživljavali. Radili smo sulude projekte koji drugi nisu mogli ili nisu željeli raditi.
Većinom smo bili vezani ugovorima o tajnosti, no u ovom slučaju su ugovori istekli i projekt već dugo više nije relevantan pa sam se odlučio podjeliti priču o tom famoznom samovozećem autu.
2013., kad nas je bilo 10-ak u firmi, krenuli smo raditi za jednu veliku Njemačku firmu. Rekli su nam svoju viziju budućnosti – usmeno, bez ikakvih specifikacija. Moram priznati da sam prije tog projekta smatrao da je autonomna vožnja neinteresantna i nisam razmišljao o konceptu mobilnosti kao usluge (Mobility as a Service). Kupac je htio da razvijemo i izradimo prototip na temelju njihove ideje. Kvaka je bila da sve to moramo napraviti unutar 90 dana jer inače im rezervacija budžeta za projekt propada i ide u “drugu kasu” (big corporate jezik za “nećemo vas platiti ako ne odradite nešto što je gotovo nemoguće”). 90 dana rada dan i noć na potpuno novom konceptu vozila sa potpuno drugačijim principom upravljanja i pogona (npr. 3 in-wheel motora koji su služili i za “uspravljanje” vozila) – i nastalo je ovo što možete vidjeti na videu. Da, to je stvarno vozilo i ja sam se provozao jednom s tim do Samobora .
Cilj je bio pokazati kako bi budućnost mobilnosti mogla izgledati. Auto naravno nije sam vozio nego je imao joystick za upravljanje između sjedala (drive/steer/brake by wire) i daljinski za potrebe ovog demonstracijskog videa.
S obzirom na budžet, vrijeme, znanje i veličinu ekipe koju smo imali na raspolaganju, je ovo nešto na što sam i danas ponosan i što mi je otvorilo oči u kojem smjeru bi trebala/mogla budućnost individualne mobilnosti ići.
Imali smo i koncept “lijepe” izvedbe (sa “pravim” dizajnom eksterijera – ne “sklepanca” sa cijevima, ali za to nije bilo vremena ni novaca).
Eto, sa takvim stvarima smo na početku opstajali. Krpali smo kraj s krajem i često kasnili sa svojim obvezama, ali smo opstali. Danas firme sa manje od ovog prototipa dižu stotine milijuna Eura fundinga ali tada je bilo drugo vrijeme. Koliko god se 8 godina čini malo, zapravo se, bar u našoj inudstriji, sve totalno promijenilo.
Inače, sličnih projekata je bilo hrpa i možda budem neke pokazao – naravno one koje mogu pokazati danas bez da razljutim naše tadašnje ili sadašnje kupce.
Hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju ove sulude naprave

P.S. Da, nisam trebao reći da smo razvili autonomni auto nego viziju autonomnog vozila koja vozi na daljinski. Evo, posipam se pepelom radi te izjave. Moje isprike.

Komentari (1)
Pogledajte sve

objektivno, ovo je smijesno. Ovo nikada nece moci ici na cestu, jer ne zadovoljava hrpu uvjeta, pa ne znam koji je cilj ovakvih “prototipova”.

New Report

Close