Rimac kreće u novi projekt od 3,4 milijarde kuna: Zagreb će postati prvi grad na svijetu s revolucionarnom uslugom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2021. u 09:39
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Natječaj je raspisan i rješenja arhitekata pristižu, a cijeli bi objekt trebao biti dovršen do kraja 2022. godine.

Osnivač tvrtke Rimac automobili kreće u prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog projekta za razvoj i uspostavu mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, piše u nedjelju Jutarnji list.

Godine 2024. Zagreb će postati prvi grad na svijetu u kojem će biti dostupna usluga robotaxi – korištenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije. Zvuči ludo? Ako ćemo vjerovati poduzetniku Mati Rimcu, to će uskoro postati stvarnost, navodi dnevnik.

Kako Nedjeljni Jutarnji ekskluzivno doznaje, osnivač tvrtke Rimac Automobili kreće u izgradnju parka, trga, spremišta i punionica električnih, samovozećih taksija, robotaxija, kako ih zovu, na Savi – na livadi prekoputa zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”.

Natječaj je raspisan i rješenja arhitekata pristižu, a cijeli bi objekt trebao biti dovršen do kraja 2022. godine. Usluga robotaxija u Zagrebu bi trebala biti lansirana do 2024. godine. A baš na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robo-taxije, odakle će se raštrkati prema gradu i vraćati na punjenje baterija.

Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti – koji uključuje gradski trg, park i objekt s e-punionicama – tek je prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog Rimčeva projekta, najavljenog u ožujku ove godine, za razvoj i uspostavu mre-že električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.

Kako su nam odgovorili iz Rimca, ideja je da Centar mobilnosti na Savi služi za dvije svrhe.- Ideja je da se na Savi napravi takav centar autonomne mobilnosti koji bi imao, s jedne strane, društvenu ulogu, mjesto gdje će ljudi doći upoznati nove tehnologije i u ugodnom ambijentu razgovarati sa stručnjacima, a s druge, funkcionalnu, za punjenje, održavanje i čišćenje robotaxi vozila na ekološki održiv način – pojasnili su iz Rimca, donosi Jutarnji list.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Robotaxi u Zagrebu za 3 godine. Bilo bi to super, ali to je neizvedivo prema svoj postojećoj regulativi u EU i HR. Čak kad bi Rimac u tim kratkim rokovima razvio svu potrebnu tehnologiju. Za sada izgleda kao bajka za djecu.

nek prvo povari i završi onaj svoj elektromobil

Kad ce konacno prestati ovaj uzas?

Još jedan Obrovac, još jedan Agrokor, još jedno brodogradilište, još jedna spalionica novca poreznih obveznika

New Report

Close