Rijeka bi mogla postati centar za licencnu proizvodnju cjepiva protiv korone, evo koji su preduvjeti

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2021. u 09:33
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Rijeci postoji Centar izvrsnosti za virusnu imunologiju s kojima JGL surađuje i s kojima bi mogao postići snažnu sinergiju, kaže predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani

Znanje i tehnološka platforma u proizvodnji sterilnih farmaceutskih oblika ključan su preduvjet da se krene u avanturu proizvodnje cjepiva, kao i osiguranje izvora financiranja.

U JGL-u imamo znanja i vještine u proizvodnji sterilnih farmaceutskih oblika, kao i jaku tehnološku platformu, te bismo mogli početi proizvoditi cjepivo, bilo vektorsko bilo mRNA, ali jedino pod uvjetom da dobijemo licencu od nekog strateškog partnera za transfer gotove tehnologije za proizvodnju cjepiva, izjavio je nedavno predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani.

Govoreći o dobivanju licence, Usmiani je naglasio kako u Rijeci također postoji Centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva s desetak kvalitetnih virologa, virusnih imunologa i molekularnih biotehnologa okupljenih oko profesora Stipana Jonjića, koji se bave vektorskim cjepivima, a s kojima JGL surađuje i s kojima bi riječka farmaceutska tvrtka mogla postići snažnu sinergiju.

Voditelj Centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva prof. dr. Stipan Jonjić s riječkog Medicinskog fakulteta kaže da bi bilo fantastično da se proizvodnja cjepiva protiv COVID-19 u Rijeci uistinu i ostvari, piše Novi list.

– Kao što znate, JGL ima moderne pogone i temeljne uvjete za rad koji podrazumijevaju uzgoj staničnih kultura, odnosno proizvodnju virusa, pročišćavanje i sve druge komponente rada koje se moraju odvijati u sterilnim uvjetima. Osim toga oni imaju ambicija za razvoj molekularnih tehnologija koje su ključne za razvoj cjepiva. Koliko je meni poznato, oni bi neke od infrastrukturnih jedinica morali nabaviti, ali to ne bi trebao biti velik problem iako bi mogao postojati problem s vremenom.

Ukoliko JGL sklopi ugovor s nekom kompanijom koja već proizvodi odobreno cjepivo i pod uvjetom da se ostvare sve tehnološke pretpostavke za proizvodnju, a potrebne su i određene licence, pakiranje i skladištenje cjepiva, utoliko bi oni mogli krenuti, što bi bilo fantastično i za nas u Hrvatskoj i za Europu i regiju. EU bi zapravo trebao raditi na pokretanju desetaka sličnih pogona koji bi proizvodili cjepiva na tehnologijama koje su već dostupne i prihvaćene u Europi. Da se razumijemo, radi se o velikom izazovu, ali bez ambicija i izazova nema niti uspjeha. Meni je osobno jako drago da vodstvo JGL-a ima takve ambicije, bez obzira na to kako će se stvari dalje razvijati. Usvajanjem novih tehnologija njima se pruža mogućnost uključivanja u proizvodnju i razvoj i drugih cjepiva i bioloških lijekova. Da ne govorim koliko bi takve stvari bile važne za Rijeku i regiju, smatra Jonjić.

Komentirajte prvi

New Report

Close