FOTO: Ovaj domaći resort mora ispuniti 38 strogih kriterija, a mjeri se sve i izgleda vrhunski

Autor: Marija Crnjak , 25. srpanj 2022. u 07:11
Green Resort Valamar, Hvar/Valamar

Helios Faros s mirovincima i Valamarom otvorio prvi eko resort u Hrvatskoj.

U Starom Gradu na otoku Hvaru otvorio se Valamar Amicor Green Resort 4*, prvi eko resort u Hrvatskoj koji će udovoljavati strogim međunarodnim standardima održivosti, a dio je ambicioznog petogodišnjeg plana razvoja društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima PBZ Croatia Osiguranje te Valamar Riviere u tvrtku Helios Faros.

Plan predviđa investicije u portfelj u vrijednosti od ukupno 800 milijuna kuna, od čega oko 220 milijuna kuna iznosi vrijednost ulaganja u Valamar Amicor Green Resort.

Nakon Places hotela, otvorenog lani nakon rekonstrukcije bivšeg hotela Lavanda, Amicor je drugi brend koji Helios Faros razvija u partnerstvu s Valamarom u Starom Gradu, a nakon toga slijedi investicija u Hotel Arkada gdje se planira gradnja hotela s 5 zvjezdica.

 

Resort će imati i male vrtove s hotelima za kukce i ptice, košnice za pčele…/Valamar

Stari Grad tako je trenutačno najveće gradilište u turističkom sektoru u Hrvatskoj, a nakon dovršetka čitavog projekta u petogodišnjem ciklusu ulaganja resort će zapošljavati više od 550 ljudi i transformirati turističku ponudu ovog dijela otoka. Kako je poznato, mirovinci su 2017. godine s Valamarom dokapitalizirali Helios Faros i izvukli tvrtku iz stečaja.

Koncept kasnog doručka
S Vladimirom Bunićem, predsjednikom uprave Helios Farosa i Markom Ranilovićem, direktorom razvoja investicija razgovarali smo na punoj terasi hotela Places sredinom srpnja, uoči tehničkih pregleda novih smještajnih jedinica i sadržaja novog Amicora.

Imat će certifikat koji jednaku važnost daje ekonomskom i ekološkom aspektu održivih zgrada/Valamar

Za Places je ovo druga godina poslovanja, i u Helios Farosu ističu kako se koncept ovog brenda dobro “ulovio” među gostima. Kako je poznato, Valamar je s Helios Farosom tu razvio koncept lifestyle hotela namijenjenog uglavnom odraslim gostima i parovima, uz jedinstven f&b koncept kasnog doručka i cjelodnevne a la carte ponude restorana, beskontaktnu naplatu putem narukvica, s naglaskom na glazbenu ponudu poznatih DJ-a na hotelskoj terasi s bazenom.

Za razliku od Placesa, Amicor je namijenjen i obiteljima s djecom, za koje je predviđen niz sadržaja, uključujući Valamarov poznati Maro klub i novi Aquapark koji se smjestio uz novi restoran Oliva.

Za ovo ljeto gostima je na raspolaganju 250 soba u Arkadi, 187 soba u Placesu plus 2 depadanse, te 56 jedinica eko vila i “trim” apartmana. Ovih dana otvara se prvih 24 eko vila Amicora, od ukupno čak 125 koliko je u planu dovršiti u iduće dvije godine, otkriva nam Vladimir Bunić.

Za ovo ljeto gostima je na raspolaganju 250 soba u Arkadi, 187 soba u Placesu/Valamar

“Amicor je jedinstven prvo zbog lokacije, smješten je u prirodnom okruženju, zatim za gradnju objekata korišteni su isključivo prirodni materijali, idemo na korištenje obnovljivih izvora energije, od struje, vode, omogućit ćemo svakom gostu u eko vili da mjeri potrošnju vode, električne energije, te kvalitete zraka i prikaz CO2 otiska resorta.

125

eko vila Amicora planira se dovršiti u iduće dvije godine, a ovih dana otvara se prvih 24

Još lani pokrenuli smo inicijativu da sve što lokalni proizvođači nude otkupljujemo, i interes nam je da širimo i razvijamo lokalni uzgoj. Arkada je u sljedećem investicijskom ciklusu, plan je hotel s 5 zvjezdica od 300 smještajnih jedinica. Trenutno smo u fazi izrade idejnog rješenja, a početak investicije bi trebao ići sljedeće godine, no ovisi o situaciji u gospodarstvu”, kaže Bunić.

Foto: Valamar

Amicor je posebno ambiciozan projekt i zato što će biti prvi turistički projekt u Hrvatskoj s certifikatom DGNB-a, certifikacijskog sustava kojeg je 2009. godine razvio Njemački savjet za održivu gradnju.

Ovo je jedini certifikacijski sustav koji je u skladu s EU regulativama i normama, te je postao mjerilo održivosti na globalnoj razini, prvenstveno zbog sveobuhvatnog pristupa vrednovanju zgrada i urbanih područja.

To je jedini certifikat koji jednaku važnost daje ekonomskom i ekološkom aspektu održivih zgrada, a za Amicor je zanimljiv i zato što je jako cijenjen u Njemačkoj i Austriji, važnim emitivnim tržištima. No, da bi se udovoljilo strogim kriterijima, nije ni jednostavno ni jeftino, pogotovo na otoku, kažu nam u Helios Farosu.

Foto: Valamar

Mjere i hlapljivost ljepila
“Radi se o ukupno 38 kriterija koji se strogo ocjenjuju, a cilj je što manje zadirati u postojeći okoliš i smanjiti ekološki otisak. Zato presađujemo stabla koja smo zbog gradnje izvadili, od stabla koja smo morali srušiti gradimo klupe, recikliramo beton, u beton ugrađujemo kamen koji smo razbijali da bi postavili vile, a one se rade od prefabriciranih dijelova.

Mjeri se sve, od buke od kućnih aparata, svjetlosti, gubitka topline, mjeri se čak i hlapljivost ljepila u vilama. Sve eko vile su napravljene po konceptu pametne sobe, sama soba upravlja energijom, kad vas nema prati se da se bilo koji uređaj ne troši nepotrebno, i sam gost će imati podatak o tome”, pojašnjava nam Marko Ranilović.

Foto: Valamar

Još je niz detalja koji Valamar Amicor Green Resort čine održivim. Tu će biti mali vrtovi s hotelima za kukce, za ptice, košnice za pčele, edukativni vrtovi za djecu. Na sve eko vile su stavili solarne panele za pripremu tople vode, i gdje je god moguće idu sunčane elektrane.

Ranilović nam otkriva da je Amicor prijavljen Ministarstvu gospodarstva za porezni poticaj za kapitalna ulaganja, s obzirom da ispunjava sve kriterije. Prema prvim najavama kriterija za ostvarivanje pomoći iz NPOO, projekt Amicora mogao bi biti kandidat i za ovaj europski poticaj.

Foto: Valamar

Komentirajte prvi

New Report

Close