Rekordna dobit Podravke, lani cijene korigirane između 5 i 7 posto

Autor: Marija Brnić , 28. veljača 2023. u 14:11
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Prošla godina za Podravku bila je rekordna – grupacija je ostvarila 5,03 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je na godišnjoj razini porast od 8,5%, a neto dobit iznosila je 370 milijuna kuna i bila je 19,5% veća nego u 2021.

Tako visoka dobit dijelom je i rezultat dovršetka prodaje nekretnina slovenskoj tvrtki Boscarol (220 milijuna kuna), no i bez utjecaja te transakcije rezultati su bolji. Bez jednokratnih stavki, neto dobit iznosi 311 milijuna kuna i rasla je za 2,3%. EBITDA je također u porastu, iznosi 707 milijuna kuna i veća je za 19,5%, a bez jednokratnih stavki iznosi gotovo 628 milijuna kuna ili 3,3% više nego prethodne godine.

Poslovanje je obilježeno tržišnim neizvjesnostima i rizicima, posebice zbog rata u Ukrajini, a osim ograničene dostupnosti ili gubitka pojedinih tržišta, Grupa je bila izložena i rastu cijena sirovina, ambalaže i energije, osobito u segmentu Prehrane, u kojem su uz Podravku u grupaciji i Mirna te ljubljansko Žito, a koji su na godišnjoj razini bili veći za 340,3 milijuna ili 24 %. U Podravci naglašavaju i da članice grupe nisu koristile mjere za ublažavanje rasta cijena energenata.

I u takvim uvjetima, u Podravci naglašavaju kako su nastavili s ulaganjima i povećanjem plaća, a cijene prehrambenih proizvoda su, prema podacima iz izvješća, korigirane početkom prvog kvartala na međunarodnim tržištima u rasponu između 7 i 10%. Na hrvatskom tržištu povećane su lani cijene prehrambenih proizvoda krajem drugog kvartala, a na ostalima tijekom trećega, te je ukupna korekcija cijena u 2022. bila u rasponu od 5 do 7%.

Što se investicija tiče, lani je uloženo gotovo 400 milijuna kuna u modernizaciju poslovanja, unapređenje uvjeta rada, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, kako bi povećala efikasnost i energetsku učinkovitost. Dovršena je tako investicija u klimatizaciju svih proizvodnih pogona u Koprivnici i Varaždinu, modernizirane su linije Tvornice koktel peciva i Tvornice juha i Vegete u Koprivnici te u tvornici Kalnik u Varaždinu. Dovršena je izgradnja sunčane elektrane na krovovima nekih tvornica, što je trenutačno najveća sunčana elektrana na krovovima u Hrvatskoj. Prvi put nakon 18 godina Podravka je započela gradnju novog pogona, i to kroz proširenje Tvornice juha i Vegete. Digitalizirane su Tvornica juha i Vegete te Pekarna Maribor, a prema planu se provodi i projekt koncentracije pekarstva u Sloveniji. Jedan od najvažnijih strateških projekata u 2022., ističu u Podravci, bila je i energetska i informatička rekonstrukcija poslovnog sjedišta Podravke u Koprivnici, koje je obnovljeno prvi put nakon 43 godine. S obzirom na usmjerenost Podravke na održivo poslovanje, znatna ulaganja bila su u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje kao put ka većoj samodostatnosti u proizvodnji.

“Prošla poslovna godina bila je puno teža i izazovnija nego što smo to očekivali na njezinu početku. Zato sam iznimno zadovoljna ostvarenim rezultatima jer odražavaju svakodnevnu usmjerenost cijelog kolektiva Podravke, Belupa i drugih članica Grupe na svladavanje tržišnih izazova i problema kojih je u prošloj godini bilo mnogo. Proteklu su godinu obilježili napori za svladavanje tržišnih nestabilnosti koje je izazvao rat u Ukrajini, a koje su se osobito vidjele u snažnom i brzom rastu troškova sirovina, ambalaže i energije, uz ograničen pristup pojedinim tržištima. Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima smo se suočili u prošloj godini. Istodobno, uspjeli smo pronaći i nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40% ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca. Osobito sam zadovoljna da su u tako nepovoljnim tržišnim uvjetima, u planiranom roku provedene i sve investicije u modernizaciju. Za to je trebalo puno energije, upornosti, znanja i iznimnog angažmana svih radnika Grupe Podravka, kojima i ovim putem zahvaljujem na tome”, poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Komentirajte prvi

New Report

Close