Smart Industry
PROMO

Razvoj programske podrške za učinkovitiji rad strojarskih i elektroničkih inženjera

Nedostaje način povezivanja timova mehaničkog i elektroničkog razvoja na početku razvojnog ciklusa proizvod.

Promo
09. lipanj 2022. u 22:00
Najbolji način za odgovor na izazove ECAD/MCAD suradnje predstavlja programsko rješenje /PD

Najkvalitetniji timski rad dolazi iz suradnje ECAD/MCAD inženjera. Pripreman za povezivanje MCAD i ECAD sustava, MECODES povezuje discipline mehaničkog i elektroničkog dizajna koje se izvode s vodećim razvojnim sustavima na tržištu. Posebnost mehatroničkog pristupa sadržana je u ne postojanju zasebne faze dizajna u svakom od CAD alata.

Međutim, od iznimne je važnosti zbog trajanja i kvalitete razvoja da tvrtke uporabljuju pune mogućnost primijenjenih programskih rješenja. Primjerice, uporabom programskog rješenja za računalno potpomognuto projektiranje (CAD) i rješenja za upravljanje životnim ciklusom proizvoda (PLM) osigurava se inovativnost tijekom razvoja novih proizvoda.

Kombinacija mehanike, elektronike i programskih rješenja dovodi do potpuno nove generacije kućnih te industrijskih proizvoda. Primjerice, sustav protiv blokiranja kotača (ABS) ili njegov daljnji razvoj regulacija protiv proklizavanja (ASR) i program elektronički upravljive stabilnosti (ESP) sada se ugrađuje u gotovo svaki automobil srednje klase.

Video snimači, kamere s automatskim fokusiranjem i korekcijom protiv potresanja, kao i magnetski diskovi te CD-ROM pogoni tipični su proizvodi s primjenom mehanike i elektronike (mehatronika) u istom sustavu.

Mehatronika je također prisutna u robotici ili primjerice alatima s funkcijama vlastitog namještanja. Možemo reći kako gotovo svaki uređaj s velikog popisa industrijskih proizvoda jasno pokazuje da se elektronika i programska podrška sve više integriraju s mehaničkim proizvodima.

Novi, tehnički sofisticiraniji mehatronički proizvodi obično su primjeri savršene veze dobre ideje, znatiželjne kreativnosti, profesionalnih sposobnosti, i iskustva iz različitih industrija. Za krajnjeg potrošača integracija mehaničkih, elektroničkih i programskih elemenata predstavlja skriveni blagoslov ili istinski užitak. Međutim, za profesionalce u proizvodnim tvrtkama trend elektromehaničkog razvoja predstavlja noćnu moru.

Zašto?

Proširene inovativne funkcije proizvoda odavno su dio svakodnevnice, ali procesi interdisciplinarne suradnje tijekom razvoja još su uvijek arhaični i neučinkoviti u brojnim tvrtkama. Inženjeri elektronike i strojarstva uporabljuju odvojene sustave za ECAD (električni/elektronički računalno potpomognut dizajn) i MCAD (mehanički računalno potpomognut dizajn), čineći suradnju dugotrajnom, teškom što rezultira brojnim pogreškama i skupim doradama proizvoda.

Ono što nedostaje je način povezivanja timova mehaničkog i elektroničkog razvoja na početku razvojnog ciklusa proizvoda te prilika za učinkovitu razmjenu inkrementalnih promjena umjesto odgađanja uočavanja problema do sljedeće primopredaje razvijenog dizajna.

U čemu je problem?

U osnovi, većina razvojnih tvrtki suočava se s problemom: MCAD i ECAD su odvojena područja koja imaju različita podrijetla u smislu razvoja proizvoda i koriste različite modele zapisa podataka u računalu.

Sve to znatno otežava zajednički rad, stoga inženjeri elektronike i strojarstva rade u odvojenim sustavima s paralelnim silosima podataka. Ideje, rješenja i pitanja razmjenjuju se i pojašnjavaju elektroničkom poštom, telefonom ili osobnim razgovorom. Međutim, takav način osobne suradnje jednostavno više nije dorastao skraćenim ciklusima izlaska proizvoda na tržište, globalno raspoređenim razvojnim timovima te općem pritisku uvođenja naprednih funkcija u sve manje proizvode.

Što je rješenje?

Najbolji način za odgovor na izazove ECAD/MCAD suradnje predstavlja programsko rješenje koje povezuje rad ECAD i MCAD inženjera. Integrirajuće programsko rješenje omogućuje MCAD/ECAD inženjerima potpuno transparentan način obilježavanja promjena u elektroničkom i mehaničkom dizajnu kod oba dizajnerska tima. U praksi to znači da se na ekranu pojavljuje prikaz zajedničkog integriranog modela podataka – rasporeda PCB-a i 3D CAD modela koji su međusobno povezani.

U razvojnom procesu prikazan je aktivni MCAD 3D dizajn zajedno s stanjem elektroničke pločice iz ECAD područja. Kada inženjer strojarstva prilagodi komponentu u MCAD modelu, promjene na rasporedu sklopne pločice se automatski obostrano prikazuju.

Problemi koji inače ne bi bili odmah vidljivi vrlo brzo se uočavaju, dok integrirajuće programsko rješenje za dva različita ECAD/MCAD sustava omogućava upravljanje svim promjenama.

Primjerice, ako je potrebno inženjeri mogu najprije provjeriti promjene komponente iz drugog područja, a zatim provjeriti njihovu narav. Osim toga, trenutnim rješenjem se voditelji projekta i ostali članovi razvojnog tima mogu uvijek upoznati s aktualnom verzijom dizajna.

Postoji li rješenje za ECAD-MCAD Collaboration? Svaki mehatronički projekt kupaca zagrebačke CADCAM Grupe, tvrtke za distribuciju CAD programskih rješenja za mehaniku i elektroniku te u kombinaciji s inženjerskim uslugama, predstavlja i uvijek je bio uzbudljiv izazov u svijetu inženjerstva i tehnologija kako danas tako i sutra. CADCAM Grupa podržava razvoj jedinstvenog proizvoda počevši od ideje do izrade te tako stvara podlogu za uspjeh svojih kupaca.

U tom smislu, CADCAM Grupa nudi MECODES (engl. Mechanics-Electronics-Collaboration-Solution) integrirano i sveobuhvatno rješenje za ECAD/MCAD povezivanje iz vlastitog razvoja. MECODES omogućava brže povezivanje te pruža napredne funkcionalnosti za modernizaciju detaljnog procesa industrijskog elektromehaničkog dizajna.

Zahvaljujući naprednim funkcijama MECODES-a, strojarstvo i elektroničko inženjerstvo mogu učinkovitije raditi zajedno, a zahvaljujući povezivanju dvaju različitih alata za MCAD (CATIA od Dassault Systèmes) i ECAD dizajn (Siemensa EDA, Cadence i Altium) koji su najrasprostranjeniji na tržištu, promjene tijekom procesa dizajna su odmah vidljive, te se mogu predlagati, uočavati, pratiti i njima upravljati. Više informacija možete pronaći na: http://www.mecodes.eu.

New Report

Close