Razvoj posla vežu uz aluminij

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2018. u 22:00
U šibensku luku uplovio je do sada najveći teretni brod 'Bunin Eleganced'

U 2017. Impol-TLM proizveo je 71.000 tona aluminijskih proizvoda, a u 2018. to bi trebalo biti najmanje 94.000.

Zahvaljujući razvoju  i povećanju proizvodnje aluminija u Impol-TLM-u te planovima  vlasnika koji namjerava do 2025. u Šibeniku godišnje proizvoditi 200.000 tona aluminijskih proizvoda Lučka uprava Šibeniku inicirala je da postane distributivni centar za uvoz aluminija za cijelu regiju što bi značilo novi život za tu tvrtku koja je do sada uglavnom bila specijalizirana za uvoz fosfata i izvoz umjetnog gnojiva, stoji u priopćenju poslanom iz Impol grupe.

Tako bi se značajno povećali i prihodi Lučke uprave u Šibeniku. U vezi s tim obavljeni su prvi, preliminarni razgovori s predstavnicima Ministarstva pomorstva, a bit će nastavljeni u rujnu kada će se u njih uključiti i čelni ljudi Impol grupe, navodi se u priopćenju.

"Ulazak Impol grupe u bivši TLM i njihovi razvojni programi najbolje je što se Šibeniku  i šibenskom gospodarstvu moglo dogoditi, a povećanje aluminijske  proizvodnje već sada se odražava na prihode državne lučke uprave i poduzeća Luka. To je ono na čemu temeljimo svoj zahtjev prema Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da država uloži u uređenje šibenske Luke i njezinu infrastrukturu koja je zapuštena i nije se uređivala više od 50 godine. Osobno sam rekao predstavnicima Ministarstva pomorstva da nam na taj način daju priliku da se nosimo s konkurencijom, a ne da za njima, kao sada, slikovito rečeno, trčimo bosi", ističe Čedo Petrina, ravnatelj Lučke uprave Šibeniku.

Inače, otkako je izgrađen gat Vrulje o toj se lučkoj upravi govorio uglavnom samo u kontekstu  pristajanja cruisera, a manje je poznato da dvije trećine njezinih prihoda dolazi od teretne luke, a jedna trećina od naknada za pristajanje cruisera.

Prošlog mjeseca je u šibensku luku uplovio do sada najveći teretni brod Bunin Elegance koji je dopremio 8000 tona aluminijskih ingota koji nisu namijenjeni samo Impol-TLM-u nego i drugim proizvođačima iz regije. U svakom slučaju, nastavak i povećanje aluminijske proizvodnje već se pozitivno odrazio na lučki dio šibenskog gospodarstva. U 2017. Impol-TLM proizveo je 71.000 tona aluminijskih proizvoda, a u 2018. to bi trebalo biti najmanje 94.000 tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close