Radnici Coninga zakasnili sa stečajnim zahtjevom

Autor: Suzana Varošanec , 01. travanj 2013. u 22:00
Srećko Vidaček, sindikalit/PIX

Fina je produljila rok za predaju papira za predstečajni postupak.

Radnici varaždinskog Coninga d.d. odlučili su potražiti spas za naplatu svojih plaća u stečaju. Predali su stečajni prijedlog za svojeg poslodavca na Trgovački sud u Varaždinu, no pokazalo se da su se izgleda prekasno sjetili.

Naime, veće šanse postoje da sud neće stići niti zakazati ročište da bi odlučio o radničkom prijedlogu, odnosno da će prije toga Fina otvoriti predstečajni postupak. Lako je moguće da će on biti otvoren ovog tjedna, a da je upravo sad presudno vrijeme, potvrdio je sindikalni povjerenik Srećko Vidaček zamjerivši državi što "previše ide na ruku dužniku". "Fina je opet produžila rok za predaju papira za predstečajni postupak Coninga d.d, tako da ih moraju predati do 31. ožujka. Ako to uspiju, sud neće uspjeti otvoriti stečaj", kaže Vidaček. On smatra da se u predstečajnom postupku ne može poboljšati položaj radnika iako im je u Fini rečeno da će se prvo isplatiti zaostale i tekuće plaće.

"Otkud će namaknuti novac? Pa duguju nam preko 10 milijuna kuna, a radnici su u štrajku i mnogi nisu vidjeli ni lipe osam mjeseci. Smatrali smo da je bolje da dođe stečajni upravitelj, a tad bismo prekinuli štrajk", kaže Vidaček. Zanimljivo je da se 30-ak radnika, od ukupno 130 računajući i povezane tvrtke, dijelom uspjelo ovrhom naplatiti, ali najviše do iznosa četiri plaće. Prošlog tjedna završeno pripajanje pet Coningovih društava matičnoj tvrtki Coning d.d povećalo je broj radnika na 130. Polovica ih štrajka. Radnici koji rade u novom hotelu u Trakošćanu, nisu se pridružiti štrajku, kao niti ostalih 20-ak radnika Coning Turizma koji kod kuće, u Zadru, čekaju otvaranje sezone. "Štrajk traje od 21. veljače, a gotovo svakoga dana netko od radnika odluči se sam otići. Ljudi daju otkaz jer se ovako ne može živjeti."

Komentirajte prvi

New Report

Close