Proizveli 1,6 milijuna kilometara kabela: U ovoj hrvatskoj tvornici radi se u tri smjene, 7 dana u tjednu

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2019. u 09:02
Foto: Getty Images

U posljednjih 20 godina su napravili toliko kabela da 40 puta mogu omotati Zemljin ekvator.

A sad naša rubrika, "Može se". Može se i u Hrvatskoj napraviti dobar posao. Sigurno ste već stoputa čuli kako je Hrvatska izgubila svoju industriju, osobito metaloprerađivačku industriju kako se ništa ne proizvodi, kako se ništa ne isplati proizvoditi i tako dalje. E pa nije baš sve tako, piše RTL.

Istina je da nema mnogo tvrtki iz te branše, istina je da ih ima još manje koje rade u dvije smjene, ali da ima i onih koji rade u tri smjene i to sedam dana tjedno i da to rade već dvadeset godina… E u tu istinu ni mi nismo povjerovali pa smo poslali našeg Gorana Latkovića u tvrtku Eurocabel u Jakovlju gdje navodno 24 sata, sedam dana u tjednu motaju kablove.

Napravili su toliko kabela da 40 puta mogu omorati Zemljin ekvator

​"Rade i u 4 smjene. Oni gotovo ni ne gase pogon. Samo su četiri dana u godini kada ne rade. Posla je jako puno. U posljednjih 20 godina su napravili toliko kabela da 40 puta mogu omotati Zemljin ekvator. To ispada oko 1,6 milijuna kilometara kabela", javio je reporter RTL-a.

"Mi smatramo da je potrebna početna vizija i strategija koje su doveli do ovoga. Ovaj pogon je bio oko 25 milijuna eura, i to prije deset godina. Glavni kupci su nam u inozemstvu, Njemačkoj i Austriji. Ukupno imamo 135 zaposlenih. Imamo problema s radnom snagom, zadnjih godina je kritično. Od prošle godine je otišlo 30 ljudi, a toliko nismo uspjeli zaposliti", kazao je Hren za RTL Direkt.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Pa rade četiri smjene. Znači, radi se osam sati a četvrta radi vikende. Ne doslovno ali s četiri smjene se dođe na 42 sata rada tjedno po smjeni.

Tko normalan bi radio 7 dana tjedno (ajd 6 ako je sve po slovu zakona),361 dan u godini sa 2 tjedna godisnjeg odmora u komadu a ostalo kad bude???????
Uvjete rada popraviti-ugledati se na zapad a i place malo pa ce biti zainteresiranih za posao.Bez toga nista.

Jesu se uspjeli izvuci iz predstecajne?

U svibnju ove godine tvrtka Eurocable, koja se bavi proizvodnjom kabela, a u većinskom je vlasništvu Ernesta Tolja, podnijela je zahtjev za predstečajnu nagodbu.
Dug Eurocabela je nešto veći od 400 milijuna kuna, a akumulirani gubici su 142 milijuna dok su nekretnine pod zalogom banaka: PBZ-a, HBOR-a te Raiffeisen banke. Tim bankama Eurocable grupa duguje 212,2 milijuna kuna. U Eurocable je 15,5 milijuna eura uložio i EBRD, i to kroz vlasnički udjel.

Ako vam je otišlo 30 ljudi odnosno 25% zaposlenih samo u jednoj godini, onda imate veliki problem. Ili je posao stupidan i lopše plaćen ili ne štimaju međuljudski odnosi.

New Report

Close