Proglašeni najbolji hrvatski izvoznici

Autor: Darko Bičak , 04. srpanj 2022. u 12:28
Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Izvoznici su najbolji dio hrvatskog gospodarstva, ali i oni trebaju svekoliku podršku i pomoć čitavog društva i politike, kazao je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika (HIZ) na 17. konvenciji HIZ-a i 15. dodjela nagrade Zlatni ključ u ponedjeljak u Zagrebu.

Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika dobio je Končar – Distributivni i specijalni transformatori, najbolji srednji izvoznik je Dok-Ing, a agencija Q je najbolji mali i mikro izvoznik za ovu godinu.

Predsjednik HIZ-a istaknuo je da su vremena u kojima se posluje izrazito izazovna i komplicirana zbog korone i ruske agresije.

“Svjetski bruto izvoz u 2021. je zapravo, ako se gleda robni, pao, no usluga i ukupni je porastao. Izvoz iz Hrvatske je porastao, a što znači da smo u komparaciji sa svijetom u dobroj poziciji. Manjkavosti koje su se dogodile domaćem gospodarstvu su se poravnale s uspješnom turističkom sezonom.

“Izvoz roba i usluga u EU nam je tradicionalno u minusu, a s CEFTA-om u plusu, bilo da se radi o robi ili uslugama. Već godinama nam je struktura najvećih trgovačkih partnera ista, a sastoji se od pet zemalja uključujući Italiju, Njemačku i Sloveniju”, kazao je Bago. Ponovio je da Hrvatski izvoznici zapošljavaju većinu zaposlenika te ostvaruju najveći dio BDP-a, a prema izračunima Financijske agencije, izvoznici prosječno doprinose proračunu i BDP-u čak 40 posto više od ostalih tvrtki.

O izazovima hrvatskog i europskog gospodarstva govorio je i premijer Andrej Plenković koji je naglasio da živimo u vremenu nekoliko paralelnih kriza kakve nisu viđene desetljećima – od korone koja je zaustavila čitavo društvo i gospodarstvo te smanjila globalni BDP za dvoznamenkaste vrijednosti.

“Druga kriza je ruska agresija na Ukrajinu koja je poremetila tržište energije, a posljedično dovela do inflatornih trendova u čitavoj Europi i svijetu. Treća kriza je ona klimatska, koja povezana uz događanje u Ukrajini, dovodi do globalne krize hrane. Stoga, upozorio je, svi zajedno moramo sjesti i vidjeti kako se nositi s ovim paralelnim krizama”, istaknuo je Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close