Problem je što otpad stoji na odlagalištu više godina

Autor: Darko Bičak , 26. rujan 2022. u 22:00
Ivan Jukić, član Uprave tvrtke Gradatin/J. Galoić/PIXSELL

Gradatin postoji od 1991. i već 30 godina nudi tehnologiju za gospodarenje otpadom.

Strojevi za obradu otpada neizostavni su dio sustava gospodarenja otpadom, a tu se prije svega postavlja pitanje drobilica otpada. Ivan Jukić, član Uprave Gradatina predstavio je u prezentaciji “Strojevi za drobljenje i završnu obradu otpada” na Croatia Waste Expo 2022 njihovu ponudu.

Gradatin postoji od 1991. i već 30 godina nudi tehnologiju za gospodarenje otpadom. U početku se radilo o pocinčanim kontejnerima da bi se kasnije krenulo na plastičnu opremu te vozila i tehnologiju. Iako tvrtka ima sjedište u Sesvetama, proizvodno-servisni pogon im je u Našicama.

“Trenutno na tržištu RH postoji velik interes za drobilicama glomaznog i gradevinskog otpada, s time da je naglasak na drobilicama sa brzoizmjenjivim rotorima kako bi se brzo moglo prelaziti sa drobljenja glomaznog na drobljenje gradevinskog otpada. Pitanje je što korisnik želi dobiti od svojeg otpada – gorivo, neku vrstu reciklata ili jednostavno smanjiti volumen otpada koji odlaže na deponiju”.

Za razliku od razvijenih zemalja EU, Hrvatska ima problem da otpad prije oporabe na odlagalištu stoji i više godina što ima ekoloških, ali i neaktivnih ekonomskih efekata”, navodi Jukić.

Trenutno Gradatin zastupa 20-ak renomiranih stranih proizvođača. Jedan od značajnijih je finski Tana čija je drobilica Tana Shark globalni lider na tržištu. Kako pojašnjava Jukić, Shark ima veliku fleksibilnost po pitanju razine drobljenja otpada koji može biti veličine frakcije od 50 do 500 mm.

Tana Shark ima dodatne prednosti što ima veliku modularnost te se može prilagoditi obradi bilo koje vrste otpada uz dodatne serijske nadogradnje. No, ako korisnik ima specifičnih zahtjeva, proizvođači su spremni prilagoditi svoju tehnologiju.

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close