Primjenom blockchaina TheGepek odlučno ‘vozi’ na globalno tržište

Autor: Darko Bičak , 28. listopad 2021. u 14:57
Kristijan Škarica/PD

‘To je jedna od ključnih razlika u odnosu na ostale servise, postajemo idealni za sve korisnike i njihove potrebe’.

Iako kurirski servisi koji građanima i tvrtkama mogu organizirati dostavu u rokovima koji se mjere satima ili čak i minutama već niz godina bilježe rast, pandemija Covida-19 njihov je razvoj podigla do neslućenih razmjera, a na tom tragu je lani nastala i hrvatska inovativna tvrtka TheGepek (o čemu je Poslovni dnevnik prvi pisao), koja ovih dana kroz model primjene kriptovaluta ulazi i na globalno tržište.

TheGepek je web platforma koja pruža dostavu paketa u svega nekoliko sati, bazirana je na carpooling modelu, odnosno korištenjem postojećih resursa prijevoza.

Kako pojašnjava Kristijan Škarica, suvlasnik i direktor razvoja TheGepeka, želja im je bila testirati tržište s minimalnim setom funkcionalnosti kako bi u novoj verziji primijenili naučena iskustva uvođenjem blockchain tehnologije.

“U svega nekoliko mjeseci na servis se registriralo nekoliko tisuća korisnika uz minimalna ulaganja u promociju. To nam je pokazatelj da tržište prepoznaje i ima potrebu za našom uslugom. U sam proces implementiranja blockchaina odlučili smo se jer govorimo o tehnologiji budućnosti koja svakodnevno nudi nove načine za razvijanje inovacija, sigurnosti pošiljke, mogućnost nagrađivanja korisnika, osiguranja paketa te putem blockchaina osigurati globalnu prisutnost TheGepeka na tržištu”, ističe Škarica.

Dodaje da će upravo upotreba blockchaina biti jedna od ključnih razlika TheGepeka u odnosu na ostale servise dostave, jer osim implementacije blockchaina, platforma postaje univerzalna u konceptu unutargradske/međugradske i last mile (istodnevne) dostave te tako postaje idealno rješenje za sve korisnike i njihove potrebe.

Trenutačno smo u fazi izrade tzv. POC-a na blockchainu (Proof of Concept) s našim partnerima i nagrađivanom digitalnom agencijom Locastic, te će naši korisnici moći vidjeti kako funkcionira upotreba blockchain tehnologije na platformi TheGepek.

Također bih napomenuo Edija Sinovčića iz ShardLabs blockchain razvojne agencije s kojim uspješno gradimo ovaj projekt. U ovom segmentu će biti još značajnih novosti do kraja godine”, najavljuje Škarica. Model korištenja blockchaina u TheGepeku bi trebao biti prilično jednostavan za korištenje.

Brat i sestra trebali hitno

Svaki vozač koji dostavi paket, osim što će biti plaćen u kunama, po svakoj potvrđenoj dostavi na svoj korisnički račun kao dodatnu nagradu dobit će GPP token. GPP token imat će svoju protuvrijednost u fiat valuti, korisnik će ga moći zamijeniti za novac direktno na platformi, povući na jednu od partnerskih mjenjačnica ili u svoj privatni novčanik.

Putem GPP tokena provodit će se potvrda dostave u vidu blockchain transakcije, čime se dodatno dodaje na sigurnosti i transparentnosti TheGepek poslovanja, s obzirom na to da su sve blockchain transakcije javno dostupne i nepromjenjive.

24/7

dostupnost platforme u bilo kojem trenutku, za slanje i zaprimanje paketa

Svi korisnici koji posjeduju GPP token, koji ima za zadaću biti okosnica cijelog TheGepek ekosustava, moći će uložiti token direktno na TheGepek platformi u nekoliko različitih bazena ulaganja, koji će varirati od sigurnih do rizičnih.

Iz ove mikrologističke tvrtke procjenjuju da će prinos bazena varirati 10-50% godišnje, ovisno o stupnju rizika, tako će korisnici putem TheGepek tokena moći pružati osiguranje paketa drugim korisnicima koji šalju pakete i vozačima koji pakete dostavljaju.

Projekt TheGepek je prošlog proljeća pokrenulo dvoje mladih poduzetnika, brat i sestra Dario i Carla Ferreri, a temeljem osobnog lošeg iskustva s postojećim kurirskim službama. Iako su zadnjih godina razni veći i manji kurirski servisi preplavili i Hrvatsku, glavni nedostatak im je što su uglavnom vezani uz velike gradove, prije svega Zagreb i još nekoliko njih, a ostatak Hrvatske, posebice manja naselja i sela, prepušteni su Hrvatskoj pošti i velikim dostavljačima čiji se rokovi dostave često mjere u danima.

Upravo je to bio razlog da Dario i Carla pokrenu biznis koji ima veliku perspektivu. Naime, kako nam pojašnjava sestra, ona sama, kao i njezin brat, imaju dugogodišnje iskustvo u logistici i razvoju poslovanja.

“Do ideje smo došli jednog petka popodne, kad je bilo potrebno poprilično hitno dostaviti roditeljima paket iz Zagreba u okolicu Zadra.

4000

korisnika web platforme u godinu dana djelovanja. Dosta poljoprivrednika rabi je za tranziciju svojih roba i usluga

Konkretnije, radilo se o lijekovima, a opcija roka dostave koju smo dobili to popodne na nekoliko lokacija, od pošte do distribucijskih kuća, bila je u prosjeku četiri dana jer je ispred nas bio vikend. Mi smo svoj problem to popodne riješili po principu ‘zovi prijatelja’, a već idući dan rodila se ideja o razvoju TheGepeka”, ističe Carla Ferreri.

Ekonomija dijeljenja troškova

Za pošiljatelje paketa TheGepek je razvio sustav “cashback” u kojemu svi pošiljatelji nakon poslanog paketa mogu ostvariti do određenog postotka povrat novca u obliku GPP tokena na svojem korisničkom računu, koji mogu upotrijebiti za sljedeću pošiljku ili uložiti na neki od dostupnih načina na platformi. Ovisno o stupnju korištenja TheGepek platforme svaki korisnik imat će mogućnosti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti.

“TheGepek se bazira na ekonomiji dijeljenja troškova i omogućuje korisnicima pošiljateljima/vozačima da efikasno i s nižim troškovima šalju pakete u bilo kojem trenutku, a usluga koja je dostupna 24 sata dnevno sedam dana tjedno. Trenutačno imamo jako velik rast na platformi koja sad ima već blizu 4000 korisnika i taj rast je dijelom potaknut stavljanjem fokusa na poljoprivrednike i tranziciji njihovih roba i usluga.

Navodim tu skupinu korisnika jer su nam pokazali koliko je ključno imati na raspolaganju platformu poput TheGepeka koja osigurava brzo i efikasno slanje vlastitih proizvoda, smanjuje troškove dostave te čak omogućava izvor dodatne zarade”, kaže Kristijan Škarica.

Dodaje da su kroz takav pristup i testiranja tržišta dobili čisti primjer kružne ekonomije i uopće ne sumnja da će se upotrebom blockchain tehnologije pozicionirati kao novo tehnološko rješenje.

Platforma je zasad dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, no mape su globalne i TheGepek se može koristiti bilo gdje u svijetu. TheGepek je ove godine postao dio Infobip Startup Tribe programa što im, osim mentorstva, daje na raspolaganje Infobipovu tehnologiju koja će im omogućiti neke sasvim nove funkcionalnosti i benefite.

Komentirajte prvi

New Report

Close