Preživjeli su najgore, na redu je oporavak

Autor: Marija Brnić , 10. lipanj 2016. u 11:55
Predsjednik Uprave Ruđer Friganović /Slavko Mindžor/PIXSELL

Nedavno je Elka postala certificirani dobavljač njemačkog E.on-a, što je referenca koja joj otvara i vrata novih tržišta.

Zagrebačka Elka, vodeći proizvođač u industriji kabela u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, iduće godine slavi 90. rođendan. Osnovana je 1927., a od osnovne proizvodnje vodova i kabela pratila je trendove i proširivala paletu proizvoda. Osim na Žitnjaku, Elka je pokrenula 1972. i pogon za proizvodnju mikro i specijalnih kabela u Tugonici, a nekoliko godina kasnije u rad su puštene nove linije za proizvodnju niskonaponskih i srednje naponskih kabela izoliranih umreženim polietilenom, te je u Zadru u pogonima Metalne užanije ojačala svoju proizvodnju.

Krajem '70-ih u suradnji s Pirellijem proizvela je i položila podmorski kabel za energetsko povezivanje otoka sjevernog i srednjeg Jadrana, a od značajnih partnerstva tu je i suradnja s General Electricom, po čijoj licenci je proizvodila vlastiti umreživi polietilen. Važna je i 1988. kada je počela proizvodnju optičkih kabela i setova za magistralne, mjesne i interne mreže, a u Zagrebu je instalirana prva telekomunikacijska veza svjetlovodnim kabelom u Hrvatskoj. Tranzicija i gospodarska kriza opteretile su poslovanje i dovele u pitanje opstanak. Elka je, kaže predsjednik Uprave Ruđer Friganović, početak krize krajem 2008. dočekala nespremna kao i većina gospodarstva.

Na krilima optimizma i lako dostupnih sredstava iz razdoblja koje je prethodilo krizi, ušla je u značajne investicije. Društvo je imalo previše zaposlenih s nepovoljnim odnosom proizvodnih i neproizvodnih zaposlenika. Kriza je smanjila tržište i cijene, pa tako i profitabilnost. Elka je još financijski dosta opterećena, no prošla je duboko restrukturiranje, a nakon posljednje dokapitalizacije većinski vlasnik je Cotra Miljenka Haceka. Uz razumijevanje dobavljača i partnerski odnos s bankama, opstanak Elke Friganović pripisuje i širini asortimana, znanju i mogućnosti same kompanije da fleksibilno odgovori potrebama tržišta. "Jednom tvrtku spašavaju poslovi u telefoniji, drugi put industrijski i željeznički gumeni kabeli, treći put dobro ugovoren izvozni posao sa energetskim kabelima u Kongu…", kaže.

Proteklih godinu dana osjeća se povećanje potražnje. HEP jače investira, a intenzivira se i poslovanje sa stranim partnerima. Sve to, ističe Friganović, dalo je daha društvu da uz restrukturiranje "iscijedi" skrivene rezerve iz svojeg pogona, pa je tako prošli mjesec s 250 zaposlenika ostvarilo volumen proizvodnje kakav se ne pamti godinama unatrag i s višestruko više zaposlenika. U ovoj godini očekuju povećanje prihoda od najmanje 10% , uz zadržavanje udjela izvoza od bar 70%, što će omogućiti da uz minimalna ulaganja riješi neka uska grla u proizvodnji i podigne tehnološku razinu i efikasnost. Zalog za budućnost vodstvo tvrtke i dalje vidi u zaposlenicima i dugogodišnjim poslovnim partnerima, ali i u nekim novima. Nedavno je Elka postala certificirani dobavljač njemačkog elektrodistributera E.on-a, što je referenca koja joj u kabelskom biznisu otvara i vrata novih tržišta. "Svoj 90-ti rođendan ELKA će gotovo sigurno dočekati u još boljem stanju", uvjeren je Friganović.

Komentirajte prvi

New Report

Close