Japanska akvizicija u Zagrebu: Preuzimanjem Piramide ‘pokrili’ cijelu Srednju Europu

Autor: Suzana Varošanec , 04. svibanj 2021. u 11:41
foto: pd

Nipro kupio domaćeg proizvođača farmaceutske ambalaže.

Iza sesvetske Piramide su odlični rezultati poslovanja – rast od 15 do 20% godišnje, a ovaj “mamac” već urodio plodom: travanjskom kupoprodajnom transakcijom u cijelosti je provedena njezina vlasnička transformacija, tako da je ovaj vodeći hrvatski proizvođač staklene ambalaže za farmaceutsku industriju ušao u sastav Nipro Corporationa, globalne grupacije sa 70 godina tradicije, sa sjedištem u Osaki u Japanu. Akviziciju Piramide u svoju vrijednu imovinu, ključnu za jačanje pozicije na europskom tržištu na kojem Piramida ima istaknuto mjesto kao jedan od prvih pet proizvođača, provela je njihova europska podružnica Nipro Pharma Packaging International NV.

Dosadašnji vlasnik Piramide – regionalni private equity fond Blue Sea Capital, uz cijenu koja je očekivano poslovna tajna, prodajom 100% udjela nakon intenzivnih ulaganja i modernizacije sesvetske tvornice, tako uspješno izlazi iz vlasničke.

Očekuje se nova razvojna etapa Piramide s globalnim ambicijama pod vodstvom jake svjetske korporacije, dok se samom fondu ovime otvaranju nove prilike za vlasnički ulazak s vlastitim kapitalom u druge stabilne i rastuće tvrtke u regiji. Prodaja Piramide top ‘igraču’ kakav je Nipro Corporation i čije dionice kotiraju na burzi u Tokiju, također je potvrda i referenca za poslovanje fonda. Ta japanska grupacija ostvaruje oko četiri milijardi dolara godišnjih prihoda, ima više od 33.000 zaposlenih, te velike planove poslovanja za razdoblje do 2030. godine s ciljem ostvarenja ukupne prodaje od 1 bilijuna JPY (7,6 milijardi eura). Njihove su investicije u posljednje vrijeme u SAD-u i Francuskoj u znaku 60 milijuna dolara u širenje proizvodnih kapaciteta koji će u funkciji biti tijekom 2024. godine.

Kako kaže direktor Nipro PharmaPackaginga Stephan Arnold, akvizicijom Piramide jačajupoziciju vodećeg svjetskog dobavljač primarne ambalaže od stakla za farmaceutsku industriju. Takva ambalaža, tvrdi, igra presudnu ulogu u današnjem izazovnom svijetu, posebno nakon Covid pandemije i povećane proizvodnje cjepiva, a kupnjom Piramide i njenim godišnjim kapacitetom većim od 0,5 milijardi staklenih spremnika, Nipro je sada u stanju zadovoljiti potrebe tržišta u Srednjoj Europi.

Zasluge za to pripadaju Upravi načelu s direktorom Kreširom Sečakom i dosadašnjem vlasniku. Naime, Blue Sea Capital u Piramidi je uveo korporativno upravljanje i profesionalni menadžment te pomogao kompaniji da razvije portfelj kupaca najvećih farmaceutskih firmi. Investirali su u osam novih proizvodnih linija za modernizaciju tvrtke i razvoj poslovanja s ampulama, pa je pod njihovim vlasništvom tvrtka s povećanjem broja zaposlenih za 35%, uz udvostručenje proizvodnih kapaciteta i prihoda, danas među 5 najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu. U tvornici u Sesvetama godišnje se proizvede više od pola milijarde bočica.

Komentirajući uspješnu prodaju kompanije Saša Galić, partner i direktor fonda Blue Sea Capital, istaknuo je da to potvrđuje uspješnost njihove investicijske strategije transformacije regionalnih, obiteljskih, malih i srednjih tvrtki u male korporacije s profesionalnim menadžmentom i upravljanjem te snažnim utjecajem na lokalnu zajednicu.

Partneri globalnim prvacima

Formacijski gledano, dosadašnji vlasnik Piramide bio je Pharmakon Holding Sarl, tvrtka u vlasništvu Blue Sea Capitala. Sami pregovori oko prodaje, doznajemo, bili su dio kompetitivnog procesa koji je započeo prošle jeseni. Bilo je dosta interesa, a u fondu su uvjereni da je odluka koju su donijeli izvrsna jer je Piramida “dobila najboljeg partnera za njen budući rast i razvoj”. Nipro je kao veliki globalni igrač, imajući u vidu svoje strateške interese, pojašnjavaju, prepoznao Piramidinu stratešku važnost, te se nametnuo kao kupac.

Ugovor je potpisan u prosincu i od tada se radilo na zatvaranju transakcije koja je zaključena 30. travnja 2021. Tvrde također da transakciju nije dodatno ubrzao porast potražnje za ovom vrstom proizvoda zbog pandemije; štoviše, po njima radi se o atraktivnoj niši koja ima jako defanzivne karakteristike i uvijek dobro posluje.

Piramida je danas, ističu iz fonda, jedan od vodećih europskih igrača u ampulama i partner je najvećim globalnim farmaceutskim kompanijama, te se tijekom njihova vlasništva razvila, kako navode, u pravu malu korporaciju. Kada je Blue Sea Capital kupio Piramidu u 2012, kompanija je imala 7,7 milijuna eura prihoda i 12 proizvodnih linija koje su primarno proizvodile ampule.

Ove godine Piramida će postići gotovo 16 milijuna eura prihoda, a trenutno ima 20 proizvodnih linija. Piramida očekuje značajan rast i u proizvodnji staklenih bočica, proizvoda koji je razvijen tijekom vlasništva Blue Sea Capitala. Lani je sesvetska tvrtka proizvela 530 milijuna bočica i ampula od čega je čak 97% plasirano u izvoz.

Platforma za daljnji razvoj

U zadnje tri godine Piramida je u prosjeku rasla 17% godišnje, a kompanija u cijelom razdoblju, ostvaruje visoku profitabilnost.

“Očekujemo da će Nipro kao jedan od globalno najvećih strateških igrača u ovoj branši, nastaviti razvoj Piramide i otvoriti daljnje globalne putove razvoja. S druge strane, kroz ovu akviziciju, Nipro će nedvojbeno u Europi ojačati svoju poziciju, osobito u ampulama, a isto tako imat će odličnu platformu za daljnji razvoj bočica”, navode iz Blue Sea Capitala, a s obzirom na odlične rezultate, očekuju da će novi vlasnik dati punu podršku postojećem rukovodstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close