PPD svim dječjim domovima i SOS dječjim selima platio troškove struje i plina

Autor: Objava za medije , 09. prosinac 2022. u 15:48

Donaciju će dobiti 16 dječjih domova i dva SOS dječja sela (Ladimirevci i Lekenik).

Prvo plinarsko društvo (PPD) podmirit će troškove režija za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj kroz šest mjeseci sezone grijanja 2022./23. Ugovori o donaciji potpisani su danas u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ugovore vrijedne više od pet milijuna kuna s predstavnicima domova i SOS dječjih sela potpisao je predsjednik uprave i vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac i istaknuo da svako dijete zaslužuje topao dom.

– Energenti su skupi, sve je skupo i  nažalost financijski je sve teže. Ova donacija je način na koji mi možemo pomoći.  Uz to, kroz našu kampanju u medijima željeli smo usmjeriti pažnju javnosti na probleme koje imaju ta djeca, ali i na probleme koje imate vi koji brinete o njima. Željeli smo potaknuti i druge da i oni pomognu koliko mogu. Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti. Ne gajimo iluzije da ćemo riješiti sve probleme, ali ako možemo imalo pomoći bit ćemo zadovoljni – istaknuo je Vujnovac.

Donaciju će dobiti 16 dječjih domova i dva SOS dječja sela (Ladimirevci i Lekenik). Tamara Žakula, ravnateljica dječjeg doma Tič iz Rijeke izjavila je da im donacija jako puno znači u ovim teškim vremenima.

– Mi smo specifičan dječji dom koji ima 25 korisnika u poludnevnom programu, a pružamo stručnu pomoć i podršku djeci koja su zlostavljana i zanemarivana, odnosno djeci koja su u riziku od doživljavanja nasilja, tako da radimo savjetodavno i preventivno te kroz te programe pokrivamo oko 500 djece godišnje – rekla je Žakula.

Ravnateljica Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj Jasna Čurković Kelava izjavila je da je pomoć PPD-a najveća pojedinačna donacija koju će primiti ove godine. Očekuje da će im ova sredstva omogućiti da podignu standard života djece te im osiguraju dodatne aktivnosti.

– Tu prije svega mislim na naše tinejdžere i starije korisnike gdje često imamo potrebu financirati njihovo dodatno školovanje, bilo da je riječ o promjeni zanimanja, o upisivanju studija, instrukcijama za državnu maturu, engleski jezik i svakako autoškola, što je često preduvjet zapošljavanja. Ovo je svakako mogućnost da naša djeca imaju puno veće šanse za samostalni start u životu – poručila je Čurković Kelava.

Vrijednu donaciju dobit će i dva SOS dječja sela, Ladimirevci i Lekenik.

U SOS dječjem selu Lekenik trenutno je 75-ero djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Direktor sela u Lekeniku Mario Čović rekao je da svi osjećaju porast cijene energenata, ali i da su prije nekoliko godina krenuli u tranziciju prema zelenim izvorima energije.

– U sve obiteljske kuće u selu u Lekeniku u kojima borave djeca ugrađene su dizalice topline, a u planu je isto učiniti i s popratnim objektima. Sljedeća faza bila bi ugradnja solara tako da idemo prema energetskoj neovisnosti. Međutim, danas živimo u vrlo zahtjevnim i izazovnim vremenima tako da veliko hvala PPD-u, jako nam puno ovo znači – rekao je Mario Čović iz SOS sela Lekenik.

Na svečanom potpisivanju ugovora sve prisutne pozdravila je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Poručila je kako je resorno ministarstvo nizom mjera te izmjenama i dopunama zakona zaštitilo ugrožene skupine od porasta cijena energenata.

– Naknadom za ugroženog kupca energenata obuhvatili smo više od 70 tisuća kućanstava u vrijednosti od 30 milijuna kuna godišnje. Osim te naknade, a svjesni prioritetnog očuvanja dijela sustava socijalne skrbi koji svakodnevno brine o otprilike 46.000 korisnika vezano i uz usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka, posebnom mjerom smo obuhvatili pružatelje socijalnih usluga i udomitelje u vrijednosti od 33 milijuna kuna godišnje – rekla je Mađerić.

Pomoć Banovini

Humanitarna akcija za pomoć dječjim domovima nastavak je mnogobrojnih aktivnosti pomaganja djeci koje provodi zaklada Novo sutra, koju je osnovao vlasnik i predsjednik uprave PPD-a i ENNA-e Pavao Vujnovac. Zaklada je tako 2021. pokrenula i višegodišnji projekt pomoći za više od 50-ero djece s potresom pogođene Banovine. Tim projektom obuhvaćeni su štićenici Dječjeg doma Vrbina, kao i djeca bez adekvatne roditeljske skrbi ili slabijeg imovinskog stanja s područja centara za socijalnu skrb iz Siska, Petrinje i Gline. Njima su omogućeni razni oblici pomoći pri školovanju i odrastanju. Akcija pomoći dječjim domovima diljem Hrvatske u podmirivanju režija za plin i struju nastavak je nastojanja da se pruži potpora djeci kojoj je potrebna pomoć.

Komentirajte prvi

New Report

Close