Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo
Održiva proizvodnja

Povećali su profitabilnost, smanjili utjecaj na okoliš i pritom zaradili: Da, moguće je

PPK karlovačka mesna industrija i Ravlić znali su kako iskoristiti snagu sunca i ESCO model financiranja

PD VL native tim
26. studeni 2020. u 09:00

Jedan od najčešće spominjanih pojmova kada se govori o budućnosti je održivi razvoj. Njega se danas kao cilj spominje u mnogim važnim dokumentima, pa tako i u Zelenom planu Europske unije koji predviđa da EU do 2050. nema neto emisija stakleničkih plinova i da gospodarski rast nije povezan s upotrebom resursa. Zbog toga je održiva proizvodnja danas postala glavna odrednica poslovanja gotovo svih tvrtki. Da bi se to postiglo često je potrebno ulaganje u nove tehnologije što može predstavljati veliku investiciju za tvrtku. Međutim, neke tvrtke pronašle su način kako svoje poslovanje uskladiti s visokim ekološkim standardima i načelima održive proizvodnje, a pritom još i uštedjeti. To su uspjele ugradnjom sunčanih elektrana po ESCO modelu financiranja. Jedna od njih je PPK karlovačka mesna industrija čija sunčana elektrana izlazne snage 1,2 MW proizvodi električnu energiju za njihove proizvodne procese. Očekivana godišnja proizvodnja procijenjena je na 1,2 GWh, dok potrošnja struje iz konvencionalnih izvora iznosi 10,7 GWh na godišnjoj razini. Prema analizi isplativosti, prosječna ušteda u energiji iznosit će nešto više od 10 posto, odnosno oko 830 tisuća kuna godišnje, a razdoblje povrata investicije procijenjeno je na 5,2 godine.

Igor Miljak

“Mi u PPK karlovačkoj mesnoj industriji kontinuirano ulažemo u projekte usmjerene očuvanju okoliša i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš, pa smo se odlučili i za ugradnju sunčane elektrane. Konkretno, doprinos ovog projekta očuvanju okoliša očitovat će se smanjenjem emisije CO2 za 274 tone godišnje”, ističe Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije i napominje kako je osim napretka u primjeni standarda zaštite okoliša, motiv dakako, bio i doprinos racionalizaciji troškova te povećanju profitabilnosti. Dodatni benefit svakako je pozitivan utjecaj investicije na domaću industriju, s obzirom na činjenicu da je naša solarna elektrana u cijelosti domaći proizvod. “Procjene financijskog učinka investicije za sada su pokazale više nego opravdanima. Otkako smo ju početkom ožujka pustili u rad do danas, elektrana je proizvela 1,16 GWh, što znači da je u prvih devet mjeseci gotovo dosegla očekivanu godišnju proizvodnju. U ovih devet mjeseci, proizvodnja sunčane elektrane dosegnula je 16 posto ukupne potrošnje električne energije”, ističe Miljak i dodaje da je sunčana elektrana realizirana u suradnji s tvrtkom HEP ESCO, članicom HEP grupe, kao prvi projekt iz Programa HEP EE solar plus koji se odnosi na investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za industrijske objekte.
Slično razmišljaju i u mesnoj industriji Ravlić gdje su na krovovima svojih pogona ugradili sunčanu elektranu. Godišnja proizvodnja električne energije te elektrane je oko 800,157 MWh, a trenutno pokrivaju 50 posto potreba za električnom energijom. Prema izračunu, razdoblje povrata investicije je četiri godine i dva mjeseca, ističe Mario Ravlić, glavni izvršni direktor tvrtke i dodaje da je ukupna snaga solarne elektrane je 700 kW.

Mario Ravlic, Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

“Kroz ovu investiciju pokazujemo i na konkretnom primjeru kako se vodimo politikom održivog poslovanja kroz korištenje prirodnog i obnovljivog resursa. Uz element povećanog standarda brige o okolišu, jedan od glavnih motiva bio je i financijski učinak projekta, odnosno uštede koje su planirane kroz ovaj projekt. Zanimljivo je i kako je vrijednost smanjenih emisija CO2 od 94097.9 kg na primjeru jednog mjeseca ekvivalent sljedećih vrijednosti: 11 puta prosječna godišnja emisija CO2 jedne obiteljske kuće; 12.000.514 puta emisija CO2 koje nastaju prilikom jednog punjenja pametnog telefona; emisija CO2 koja nastaje za prijeđenih 375.772 km prosječnim osobnim automobilom”, ističe Ravlić čija se tvrtka također odlučila za financiranje preko tvrtke HEP ESCO po modelu „ključ u ruke“, kod kojega su imali podršku tijekom kompletnog projekta od idejnog rješenja do puštanja sustava u pogon. “Cijeli projekt i instalacija sustava je obavljena bez problema te smo vrlo zadovoljni, kako suradnjom, tako i rezultatima uštede koji su ostvareni ovim projektom”, zaključuje glavni izvršni direktor mesne industrije Ravlić.
U HEP-u ističu kako je u sklopu programa ‘HEP EE solar plus’ u 2020. godini izgrađeno i u trajni pogon pušteno još pet sunčanih elektrana, a do kraja godine bit će ih izgrađeno još deset. Ukupna snaga svih 17 sunčanih elektrana iznosi 12,7 MW.

FOTO: HEP

Sadržaj omogućio HEP

New Report

Close