Poljski državni fond kupio 8,75% Luke Rijeka

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2018. u 21:59
Republika Hrvatska još drži 25,02 posto dionica

Transakcija s OT Logisticsom koji je u studenome preuzeo većinski paket.

S posljednjim radnim danom protekle godine finalizirana je izvanburzovna transakcija kojom je poljski državni fond Foreign Expansion (FEZ) kupio 8,75 posto dionica Luke Rijeka. 

Taj je udjel stekao od poljske kompanije OT Logistics koja je lani kao jedini ponuditelj preuzela 11,75 posto udjela Republike Hrvatske u Luci Rijeka.

FEZ je OT Logisticu za spomenuti udio platio 32,8 milijuna zlota odnosno oko 59 milijuna kuna, a posao je zapravo unaprijed dogovoren vid podrške poljske Vlade širenju poslovanja OT Logisticsa u inozemstvu.

Taj je "deal" dio šire gospodarske državne strategije koja jačanje pozicija tamošnjih tvrtki na stranim tržištima vidio kao golem poticaj za napredak nacionalne ekonomije.

Nakon transakcije OT Logistics kontrolirat će s partnerima – AZ i Erste mirovinskim fondom 50,56 posto udjela u Luci Rijeka, priopćili su Poljaci koji su još jednom naglasili kako se planiraju ulaganja u Luku Rijeka, koja će omogućiti velikim oceanskim brodovima plovidbu i na rutama kroz Sueski kanal.

Nakon što je lani Hrvatska OT Logisticu prodala spomenuti paket dionica, sada putem CERP-a u Luci Rijeka ima 25,02 posto dionica Luke Rijeka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close