Podravkin megacentar za mirnih 10 godina skladištenja u državi

Autor: Marija Brnić , 28. ožujak 2023. u 22:00
Foto: podravka

Projekt LDC-a financijski ‘teži’ 48 milijuna eura, a realizira se na površini od 26 tisuća četvornih metara ili – veličini tri nogometna igrališta.

Podravka je službeno započela s radovima izgradnje novog logističko-distributivnog centra (LDC) u poslovnoj zoni Danica u Koprivnici. Najveća je to investicija koju kompanija provodi u okviru strategije poslovanja od 2021. do 2025., ali i jedna od najkrupnijih u dosadašnjem razvoju. Projekt LDC-a financijski ‘teži’ 48 milijuna eura, a realizira se na površini od 26 tisuća četvornih metara ili, kako je to ilustrirala predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, veličini tri nogometna igrališta.

Zelena orijentacija

Podravka ni unatoč svim neizvjesnostima i poremećajima na tržištu, nije zaustavila veliki investicijski ciklus, a koliko je krupan projekt LDC-a govori i podatak da je njegova vrijednost gotovo na razini ukupnih kapitalnih investicija realiziranih u 2022., a koje su bile na razini od oko 52 milijuna eura. Prethodne 2021., kada je startala petogodišnja strategija poslovanja, vrijednost kapitalnih ulaganja Podravke bila je upola manja.

“Projekt izgradnje obuhvatit će potpuno automatizirano visokoregalno skladište, ekspedit, administrativnu zgradu te prometnice sa svom potrebnom infrastrukturom. Ukupni kapacitet LDC-a bit će gotovo 62 tisuće paletnih mjesta u različitim temperaturnim režimima, a u skoroj budućnosti planirano je i spajanje s glavnim izvoznim skladištem koje je udaljeno svega nekoliko metara”, istaknuo je Podravkin voditelj projekta Tomislav Đuranek.

Projekt LDC-a realizira se na lokaciji nadomak tvorničkih zgrada, što odražava i važnu komponentu ‘zelene’ orijentiranosti Podravke, jer će se, po riječima Martine Dalić, značajno smanjiti potrebe za internim transportom te tako pridonijeti smanjenju emisije CO2. Konsolidirat će se, naime, veći broj trenutačnih skladišnih prostora koji se koriste za skladištenje gotovih proizvoda, sirovina i ambalaže, a koji se nalaze na osam različitih lokacija. Procjena je koprivničke kompanije da će se izgradnjom novog centra zadovoljiti očekivane potrebe za skladišnim prostorom na tržištu Hrvatske u sljedećih deset godina. Dovršetak radova, za koje je zadužen križevački Radnik, predviđen je za studeni iduće godine, a u slučaju potrebe, postoji i mogućnost proširenja LDC-a.

62 tisuće

paletnih mjesta u različitim temperaturnim režimima kapacitet je LDC-a

U novom objektu trebalo bi, kako se čuje, raditi stotinjak ljudi, dio postojećih i dio novih. Predsjednica Uprave prigodom obilježavanja početka radova najavila je i skore promjene sustava obračuna plaća. Postojeći, kako je objasnila, nije mijenjan od 1997., a na novom, koji bi uskoro trebao biti prezentiran, već se dugo radilo, a Dalić očekuje da će radnici biti zadovoljni.

Proširenje tvornice

“Bit će to bolji, uređeniji i kvalitetniji sustav nagrađivanja”, istaknula je, posebno naglasivši da u novom sustavu tarifa nitko neće dobiti manju plaću.

Dosadašnji investicijski val u Podravci obuhvatio je, inače, niz projekata, od obnove zgrade u kojoj je sjedište kompanije, unapređenja uvjeta rada u tvornicama i izgradnja novih, naprednijih proizvodnih linija, izgradnje sunčane elektrane na krovovima tvornica, koja je već označena kao najveća integrirana sunčana elektrana u RH, a čiji kompletan završetak je predviđen za ovu godinu. Pokrenuta je i investicija u proširenje tvornice juha i Vegete, te projekt modernizacije i izgradnje novih tvorničkih kapaciteta za preradu svježe rajčice u Varaždinu, koji je još u tijeku.

Komentirajte prvi

New Report

Close