Podravka izborila prvi EU novac za R&D iskorak, u ovom području vide velik potencijal

Autor: Marija Crnjak , 29. prosinac 2020. u 06:33
U Podravkinoj tvornici Kalnik provodit će se projekt ukupno vrijedan oko 7 milijuna kuna, tri sufinancira EU/PD

Preliminarnim ispitivanjima utvrđeno je da postoji potencijal za razvoj posve novih proizvoda.

Za projekt razvoja inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća, vrijedan nešto manje od sedam milijuna kuna, Podravki su odobrena tri bespovratna milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Riječ je o prvom istraživačkom projektu koprivničke prehrambene kompanije koji će se financirati iz europskih fondova.

Kako pojašnjavaju u Podravki, tijekom dvije godine provedbe istražit će se inovativan, tehnološko učinkovit proces odvajanja nutritivno vrijednog biootpada industrijske prerade povrća Podravkine Tvornice Kalnik u Varaždinu, za razvoj novih i inovativnih prehrambenih proizvoda.

Dodatno će se istražiti potencijal proizvodnje bioplina iz svih otpadnih tokova proizvodnje. Očekivani rezultati projekta su stvaranje novog znanja i povećavanje nematerijalne imovine Podravke kroz patente i nove brendove, povećavanje efikasnosti proizvodnog procesa kroz komercijalizaciju inovativnih proizvoda.

Aplicirali u veljači

Podravka je prije nekoliko godina počela s analizom stanja i potencijala nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje u njezinim tvornicama, osobito u pogonima Kalnik i Umag.

Kako pojašnjavaju u kompaniji, sektor istraživanja i razvoja Podravke je u tom razdoblju u suradnji s akademskom zajednicom postavio hipoteze na osnovi publiciranih znanstvenih radova, a preliminarnim ispitivanjima utvrdio i postojanje nutritivnog potencijala nusproizvoda povrća koji bi se mogao usmjeriti na razvoj potpuno novih proizvoda, visoke dodane vrijednosti.

Ranilović

Vjerujemo u održivost ovog projekta kroz komercijalizaciju novih proizvoda i tehnologija.

Budući da su za čvršće dokaze bila potrebna dodatna istraživanja većeg obima, Podravka je u veljači 2020. s ovim projektom aplicirala za sredstva EU fondova.

Ponosni na snažnu suradnju

“Vjerujem da je sveobuhvatnost ciljeva projekta koji zadiru u čak tri tematska prioritetna područja Strategije pametne specijalizacije RH (Hrana i bioekonomija, Energija i održiv okoliš te Zdravlje i kvaliteta života), uvelike pridonijela brzom pozitivnom rezultatu.

Iznimno smo ponosni na ovaj projekt koji je rezultat suradnje različitih sektora unutar kompanije, uprave te suradnika i konzultanata”, istaknula je Jasmina Ranilović, voditeljica projekta i direktorica Istraživanja i razvoj Podravke.

Iz EU fondova sufinancira se i nedavno predstavljen projekt razvoja inovativnih proizvoda iz kategorije hrane za posebne medicinske potrebe, u koji su zajedno ušli Institut Ruđer Bošković (IRB) i farmaceutska kompanija Belupo.

Vrijednost zajedničkog istraživačko-razvojnog projekta je devet milijuna kuna, od čega se 6,1 milijuna sufinancira europskim novcem.

Komentirajte prvi

New Report

Close