Podravka favorit za Fortenovin agro biznis, hoće li biti izazivača?

Autor: Jadranka Dozan , 31. siječanj 2024. u 10:50
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Govori se o ‘mogućoj’ prodaji, ali neće to biti samo ‘vježba’.

U Fortenova grupi trenutačno se na dvije fronte odvijaju procesi vezani uz vlasnička preslagivanja. Iz kompanije su napokon i službeno potvrdili početak ispitivanja interesa vezano uz potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivrede. Naime, na adrese “više moguće zainteresiranih kupaca” odaslan je informativni materijal o agro biznisu Fortenove, okosnica kojega su Belje, Vupik i PIK Vinkovci.

Istodobno, uskoro će se znati i s kakvom će strukturom vlasništva biti okončana operacija rješavanja sankcioniranih dioničara, odnosno s koliko natpolovičnim vlasništvom u Fortenova grupi će na kraju biti tvrtka Open Pass Pavla Vujnovca. Kako doznajemo, za nekoliko dana će se ostalim nesankcioniranim dioničarima uputiti pozivi za izjašnjavenje žele li zadržati sadašnje udjele, eventualno ih povećati ili pak potpuno izaći iz vlasništva. Predviđeni rok za izjašnjavanje će biti kraj veljače.

U svakom slučaju oko tog raspleta nepoznanice su više tehničke prirode, što se ne može reći za rasplet priče o mogućoj prodaji agro biznisa. Samo propitivanje interesa, odnosno započinjanje procesa njegove prodaje bilo je, za početak, jedan od uvjeta američkog fonda HPS s kojim je početkom lanjskog rujna ugovoreno refinanciranje obvezničkog duga “teško” 1,2 milijardi eura. No, ishod tog procesa u konačnici može, ali i ne mora biti prodaja.

Cijela operacija u ranoj je fazi i utoliko je prerano govoriti o ishodu, ali u poslovnoj zajednici prevladava mišljenje da to ipak neće biti samo “vježba”. U kontekstu prodaje kao najizgledniji potencijalni kupac već duže vrijeme uglavnom se spominje Podravka. No, “po putu” je bilo raznih spekulacija i kombinacija. Određene križaljke povezivale su se, primjerice, s osječkim Žitom Marka Pipunića. Isto tako, razvijali su se i mogući scenariji konzorcija koji bi uključivao još jednog od velikih slavonskih igrača u agro biznisu, uz podršku mirovinskih fondova. Među potencijalnim pretendentima spominjali su se i Mađari, a jučer se pak na godišnjoj konferenciji za medije srbijanskog Delta Holdinga čulo kako moguću prodaju poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe u toj grupaciji smatraju “zanimljivom prilikom”.

1,2 milijardi

eura obveznički je dug koji dospijeva u studenom

Ipak, uz tu načelnu opasku te ocjenu kako se radi o najboljim agrokompanijama u Hrvatskoj, generalni direktor Delte Luka Popović dodao je kako bi za nešto više reći trebalo mnogo više informacija o tome kako će se ta prodaja odvijati i po kojim uvjetima.

Od prvih najava da se planira pokrenuti taj proces, u pogledu preferencija uglavnom su isticani domaći igrači i strateški značaj domaće proizvodnje hrane. Tako Podravka i dalje najbolje stoji na “kladionicama” u domaćoj poslovnoj zajednici.

Osim što bi tu operaciju, s obzirom na razinu zaduženosti, mogla iznijeti i sama, nema sumnje da bi u kontekstu tog iskoraka mogla računati i na podršku npr. mirovinskih fondova koji bi zasigurno bili zainteresirani za dokapitalizaciju. S tim u vezi, a imajući u vidu da je država dosad pokazivala da ne bi lako ispustila manjinski kontrolni udjel u koprivničkoj kompaniji, mnogi smatraju da bi se u toj funkciji mogla iskoristiti i ovogodišnja novost u okviru tzv. mini-mirovinske reforme. Njome je, podsjetimo, osigurano zakonsko uporište za osnivanje alternativnog investicijskog fonda s državnim jamstvom u koji bi se (kao obveza) skrenuo dio mirovinske štednje iz drugog stupa. Tako neki već predskazuju da bi Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo (HMID) u dogledno vrijeme moglo iskoristiti tu zakonsku novinu, a potom (u scenariju dokapitalizacije Podravke) poslužiti kao alat zadržavanja manjinskog kontrolnog paketa države.

Ponude krajem ožujka

Sve u svemu, u razvijanjima raznih scenarija očito nije prepreka to što se zasad ne zna pouzdano koji su  apetiti prodavatelja u pogledu cijene. U poslovnim krugovima barata se ne baš malim rasponom – od tristotinjak do 500 milijuna eura.

Potonja brojka, prema mnogima, prilično je visoka s obzirom na uobičajene multiplikatore operativne dobiti, pri čemu se zbog rezultatskih oscilacija u agrobiznisu računice uglavnom temelje na višegodišnjim (npr. trogodišnjim) prosjecima ostvarene EBITDA-e. Kod sličnih transakcija obično se računa s multiplama prosječne operativne dobiti od npr. osam-devet puta.

Za prošlu godinu rezultati još nisu poznati, ali izvjesno je da je za agro kompanije operativna profitabilnost bila osjetno lošija nego 2022. Na tom tragu bio je i komentar polugodišnjih rezultata Fortenova grupe, uz koje su prije nekoliko mjeseci iz Uprave naglasili kako su “sva poslovna područja u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine bilježila rast prihoda, ali i smanjenje dobiti iz operativnog poslovanja”.

Kad je riječ o agro biznisu, malo je vjerojatno da se u drugom polugodištu taj predznak EBITDA-e promijenio. Utoliko je realno očekivati da je ona za tri ključne agro kompanije lani bila osjetno niža od 51,7 milijuna eura zabilježenih u 2022. godini, što je pak bilo povećanje od čak 47 posto u odnosu na 2021. s 35 milijuna eura ostvarene EBITDA-e. Kako bilo, za rezultat cijele divizije poljoprivrede ključno je Belje koje je 2022. u njezinim prihodima participiralo 70-ak posto (1,7 od 2,4 mlrd. kuna), a tek nešto manje sudjelovalo je u operativnoj dobiti tog poslovnog područja (259 od 390 mil. kuna).

Međutim, zasad se ne zna posve precizno ni što bi na kraju mogao uključivati agro “paket”. Potencijalnim investitorima odaslan je informativni materijal dio kojega nije Agrolaguna, a koji uključuje kompletno poslovanje Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci. To su vertikalno organizirani sustavi (od polja do stola) koji uz primarnu proizvodnju obuhvaćaju i preradu (npr. mliječni, suhomesnati proizvodi), a uz uzgoj stoke tu je i stočna hrana.

360 milijuna

eura morat će osigurati Open Pass odluče li se svi ostali za isplatu

Kako ističu u Fortenovi, neobvezujuće ponude zainteresiranih očekuju se krajem prvog tromjesečja, a nakon toga odlučit će se o nastavku procesa potencijalne prodaje. Kao i kod prodaje poslovnog područja zamrznute hrane koja je zaključena 2021. nastavak tog procesa, kažu, ovisit će o kvaliteti neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera. Pritom naglašavaju i da će biti usmjeren na “one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj”.

Ukoliko bi do realizacije prodaje došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje smanjivanje zaduženosti Fortenova grupe odnosno za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnji hrane, zaključno poručuju.

Koliki postotak Vujnovcu?

Kad je pak riječ o vlasničkom preslagivanju u Fortenova grupi, o očitovanjima ostalih nesankcioniranih dioničara ovisi i financijska težina preuzimanja za OpenPass koji se obvezao da će, bude li potrebno, pokriti ukupnu veličinu transakcije utvrđenu za nizozemsku tvrtku (MidCo) putem koje se odvija (posredno) preuzimanje Fortenove. Podsjetimo, radi se o bezuvjetnih 500 milijuna eura te potencijalno još 160 milijuna eura, pri čemu taj uvjetovani dio ovisi o razmjernom ispunjenju određenih financijskih ciljeva, od ugovaranja održivog refinanciranja u 2024. (pod uvjetima boljim od sadašnjih) do smanjenja omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja.

S obzirom na udjel koji Vujnovac već ima u vlasništvu, u slučaju da se, hipotetski, svi ostali suvlasnici odluče za dezinvestiranje tj. izlazak iz vlasništva, Open Pass će sigurno morati osigurati oko 360 milijuna eura (prema neuvjetovanoj cijeni), a kad bi npr. svi ostali nesankcionirani odlučili zadržati sadašnje vlasničke pozicije, morao bi se pobrinuti za oko 250 miliijuna, ne računajući potencijalne dodatne isplate.

Komentirajte prvi

New Report

Close