Podatkovni centar Križ gradi ekosustav za 500 programera

Autor: Bernard Ivezić , 27. lipanj 2012. u 22:00

Iako kreće s radom tek u listopadu, PCK je već primio niz upita velikih tvrtki iz Italije i slovenskih ICT tvrtki

Prva investicija fondova za gospodarsku suradnju – Podatkovni centar Križ (PCK), u koji Nexus FGS planira uložiti 140 milijuna kuna, pri kraju je prve faze i priprema se za otvaranje natječaja za radna mjesta. Krešo Troha, suvlasnik i predsjednik Uprave PCK-a, kaže da će prvo zaposliti dio osoblja za održavanje, a zatim će krenuti i u izgradnju partnerske mreže. “Ukupno će nam trebati 50 ljudi na održavanju, što uključuje poslove u energetici, strojarstvu i telekomunikacijama, a uz to u ekosustavu tvrtki koje bi razvijale ‘cloud’ usluge za izvoz postoji potencijal za 500 radnih mjesta”, kaže Troha.

Jedini u regiji
Pojašnjava da su podatkovni centri, uz optičke mreže i brze mobilne mreže, temeljna infrastruktura za razvoj digitalnog društva. U svijetu takve farme servera grade kompanije poput Facebooka, Googlea i Microsofta, a dva podatkovna centra koja gradi PCK bit će jedina takva postrojenja u jugoistočnoj Europi. “Najbliži slični infrastrukturni objekti postoje u Milanu, Beču i Budimpešti, a riječ je internetskoj infrastrukturi koja pokreće lokalnu ekonomiju i koja je ključna za razvoj hrvatskog izvoza digitalnih usluga, od multimedije do softvera”, navodi Troha.Vitomir Lučić, član Uprave PCK za marketing, kaže da im je cilj stvoriti ekosustav informatičkih tvrtki koje razvijaju izvozne ‘cloud’ usluge. Dodaje da su im se već počeli javljati neki hrvatski igrači, uglavnom manje izvozne tvrtke. U svijetu slične kompanije, poput Rackspacea, zapošljavaju po 500 stručnjaka koji se bave isključivo razvojem “cloud” usluga, ali njihov je cilj to raditi kroz partnerske tvrtke. “Tako su nastale neke od danas najpoznatijih internetskih tvrtki kao što su Salesforce, Zoho i Dropbox, a zanimljivo je da su taj potencijal koji će ponuditi PCK u punom smislu prepoznale mahom slovenske IT tvrtke, smještene u jednom tehnopolisu nedaleko od Ljubljane”, kaže Lučić.Navodi da te tvrtke aktivno podupire slovenska vlada i niz tijela EU. Pojašnjava da u Sloveniji nema slične infrastrukture, a u odnosu na druge zemlje Hrvatska je u ovoj industriji vrlo konkurentna. Marijan Lalić, član Uprave PCK za tehniku, kaže da imaju povoljnu ponudu, a k tome su izravno spojeni na internetske čvorove u Milanu, Beču, Frankfurtu, Budimpešti i Beogradu te u budućnosti još i sa Sarajevom.

Poticaj izvozu
“Hrvatska se uz to strateški opredijelila za ulaganja u energetiku što je vrlo bitno za budućnost ovakvih projekata”, naglašava Lalić.Krešo Troha kaže da su i prije početka komercijalnog rada, planiranog za listopad, dobili niz upita od velikih talijanskih tvrtki, međunarodnih operatera, svih većih domaćih operatera te niza banaka i osiguravajućih društava. “Veseli nas što i država, koja je kroz FGS naš suvlasnik, vidi strateški interes da eGoverment projekte realizira na infrastrukturi u Hrvatskoj i tako da poticaj razvoju lokalnog ICT-a i izvoza”, zaključuje Troha.

Izazov za gradnju

Otporni na pad aviona i nestanak struje
Prvi podatkovni centar u Jastrebarskom, Tier 3 kategorije od 600 kvadrata, bit će gotov do rujna i u prvoj fazi u njega je uloženo 45 milijuna kuna. Servere u njemu osiguravaju dva armirano betonska zida debljine 25 centimetara otporna na pad aviona. Dobivaju struju iz dva različita energetska sustava, a autonomno mogu raditi tri dana. Drugi podatkovni centar u Križu Novoselcu Tier 4 kategorije od 1200 kvadrata bit će još napredniji i moći će autonomno raditi čak tjedan dana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Crtica o fascinaciji autonomnim radom ovih centara: centar automatske obradbe podataka (kraće CAOP, pa promijenjeno u GZAOP, i na kraju u APIS-IT) izgrađen za Univerzijadu 1987. u Prečkom u Zagrebu mogao je autonomno raditi također 7 dana. A to je bilo prije ravno 25 godina.
A i ne vidim što to PCK nudi novo. Najam infrastrukture podatkovnog centra može se uzeti u PLIVI, AGROKORU, FINI, APISU-IT, a i vjerojatno na još puno drugih mjesta.

New Report

Close